Предаденият преди четири години на турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк, обвиняван за близък до организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО, е завел дело срещу България, съобщи bTV.

Преди четири години екстрадицията му предизвика силен обществен отзвук. Сега е под домашен арест - след 40 месеца, прекарани в турски затвор. За себе си казва, че е бизнесмен.

"Имам гривна, закачена за мен. И вкъщи - още едно устройство, което следи къде се разхождам", разказа Бююк пред bTV.

Дошъл в България в началото на 2016 г., за да открие фирма за интернет услуги. Дни по-късно е задържан, а българският съд отказва екстрадирането му по искане на Турция.

Твърди, че малко след това с него започнали да контактуват лица, които му казали, че работят за националната сигурност на държавата: "На мен ми казаха, че бюрото по миграция ще ми даде пребиваване и няма да имам проблеми", разказва той.

След опита за преврат в Турция през юли обаче настъпва обрат.

"Този човек, с когото се срещах, ми се обади на 10 август. Аз се съгласих и когато отидох на мястото на срещата, видях, че ме чака полицейски служител. Задържаха ме и ме отведоха. Мисля, че тази моя екстрадиция категорично е незаконна. Поисках да говоря с моя адвокат, но отказаха. Иззеха ми телефоните. Опитаха се да ме накарат да подпиша един документ - на български. Нямах представа за какво става въпрос", твърди още Абдуллах Бююк.

Казва, че и до днес не знае каква е причината за извеждането му. Като официален мотив тогава българските власти посочиха "невалидни документи".

Бизнесменът твърди, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит.

Бююк е с обвинение за членуване в организацията на Фетуллах Гюлен. Отрича да я е финансирал, както и да е имал нещо общо с нея.

"Фетуллах Гюлен и неговата организация е обявена за терористична. Нашата съдебна власт разкри, че тя е организирала опита за преврат през 2016 г. Няма как да симпатизирам на такава организация. Не съм противник на нашия президент и на реда в нашата страна, нито съм бил против управлението в България. В момента съм предприел необходимото по съдебен път и тези институции, които са виновни за неправилното прилагане на законите, ще бъдат намерени и наказани", коментира Бююк.

Делото, за което той говори, е срещу България и е заведено в Европейския съд по правата на човека.