24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята ни. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще.

Днес празникът се върна към своята същност - да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си. И празник ще има - у всеки българин. Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят. Буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на Светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието.

Това се казва в обръщение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по случай 24 май.

"И макар в различна година като тази усещането на празника носи това послание - заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света. Българският учител прояви творчество и присъщите за професията хуманизъм и солидарност. В новите условия на виртуалното обучение това стана видно за всички. Преподавателите се включиха отговорно, бяха креативни и смели. Отдадоха се на мисията си - образованието на българските деца. И заслужават нашата признателност за това!

В настоящите времена на изпитание обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая. И преподавателите, тези най-ярки последователи на учението на Светите братя, ще продължават да предават знание чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите.

Снимка: МОН

Виждаме тържеството на образованието. Откриваме го в обединените усилия на учители и родители.

Благодаря и на учениците, които посрещнаха с интерес и без страх новите условия в образованието. Затова, че преодоляват заедно с преподавателите и семействата си предизвикателствата на настоящето. Поздравявам ги и за благородните жестове на подкрепа към техните учители и към усилията и работата на българските медици. Това е урок по солидарност и много от Вас, скъпи ученици, вече взеха един важен изпит - този да бъдат на първо място човечни!

Благодаря и на родителите! Те навлязоха в образователния процес, бяха съществена част от него и доказахме заедно, че можем да устоим на кризата единствено като обединим усилия.

В търсене на отговор за новите предизвикателства науката и учените са тези, които разкриват бъдещето пред нас. Благодаря на българските учени и изследователи за приноса им във всяка една сфера на познанието.

Поздравявам творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света", се казва в заключение на обръщението на министър Вълчев.

По-различният, виртуален, 24 май

Патриарх Неофит ще отслужи днес тържествен молебен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който започва от 11.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Преди това - от 9.30 часа, в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена и архиерейска Света литургия за 24 май, която ще бъде водена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ.

Молебенът за 24 май ще бъде излъчен на живо в официалната страница на Светия синод във Фейсбук, а линкът е в официалния сайт на БПЦ-БП.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отбележат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те ще поднесат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Българската академия на науките се присъединява към виртуалното честване на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По случай празника представители на Академията ще поднесат венци и цветя на Паметника на светите братя Кирил и Методий.