По традиция рано тази сутрин много хора посрещнаха изгрева на слънцето в първия ден на месец юли на брега на морето.

В Бургас Джулай морнинг беше посрещнат с 12-часов музикален маратон, предаде БНР.

С едноименната песен на "Юрая Хиип", изпълнена от група "Сънрайз" и певицата Амалия, бургазлии и гостите на града посрещнаха изгрева, дошъл точно в 5 часа и 36 минути.

Вижте снимки >>

"Беше много приятно. Забавлявахме се цяла вечер да посрещнем слънцето като едно ново възраждане. Изгрева свързваме с някакво ново начало. Джулай морнинг е започването на лятото. За мен е спомен, който ражда бъдеще. Джулаят е олицетворение на свободния дух", сподели мнението си човек на плажа.

Най-смелите се изкъпаха по изгрев. През цялата нощ община Бургас бе осигурила спасители и полицейски охрана.

На Камен бряг беше легендарният вокал на групите "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър. Заедно с известния музикант на сцената край морския бряг излязоха и Звезди Керемидчиев и група "Ахат".

Тази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат изгрева за хипарския празник "Джулая" на плажа във Варна, съобщи "Булфото". Единици бяха и палатките на празнуващи и чакащи изгрева. Някои от плажните заведения работеха със специална програма, но също не се радваха на особен наплив.

В България Джулай морнинг става част от хипи движението през 70-те години на миналия век. За мнозина посрещането на изгрева е символ на пречистване и ново начало.