Български роми, работещи във Франция, бяха бити, заради фалшива новина. Кристиян Иванов и Кирил Аврамов от търговищкото село Давидово са били нападнати от голяма група хора, докато спят в бусовете си, с които събират отпадъци от цветни метали. Причината за това била невярна информация, че българите отвличат деца, за да ги продават за органи, съобщи Нова телевизия.

Преди седмица медиите във Франция масово разпространяват информация, че мъже с бели и жълти бусове отвличат деца, а целта е да ги продават за органи. В нощта на 25 срещу 26 март, 20-тина маскирани нахлуват в един от най-големите ромски лагери, който се намира в едно от предградията на Париж. Там живеят 250 роми, сред които и мъжете от село Давидово.

Нападенията са били много агресивни, а биячите са били мъже между 20 и 40 г., от различни националности. Те са задържани. 

"Налагаха ме с ключове за джанти, с камъни с тухли, тръби", каза Кристиян Иванов, един от пострадалите.

"Псуваха ни: "Слезте от буса вие - крадци на деца! 15-20 мин продължи атаката", споделя Кирил Аврамов. Двамата мъже са спасени от друг жител на село Давидово - Митко Димитров, който вижда нападателите. "Какво да видя - налагат ги! Два буса чупят и ги бият, подадох газ срещу тях - те се пръснаха и ги спасих", разказва той.

Мъжете твърдят, че се препитават като събират и сортират отпадъци във френските квартали. Живеят на открито в бусовете си със седмици. В края на март, обаче, в Париж тръгва слуха за отвличани деца. "Невинни сме, не знаем за какво става въпрос. В стрес бяхме", добави Аврамов.  

От село Давидово настояват външното ни министерство да поиска от френските власти разследване на случая.