Нашето единство и обединените ни усилия са най-важното условие за постигане на развита и просперираща България, написа Цвета Караянчева на страницата си във "Фейсбук", където честити днешния празник.

Вижте още снимки тук>>>

"Честит празник! Честита Независимост! С обявяването на Независимостта в старопрестолния град Търново преди 111 години България окончателно се утвърждава като суверенна и равноправна държава и пред нея се разкриват нови перспективи за възход и развитие", написа председателят на Народното събрание.

"22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си.

Днес нашето единство и обединените ни усилия са най-важното условие за постигане на общата ни цел - развита и просперираща България в стабилна и сигурна Европа", пише още Караянчева по повод празника.

Преди 111 години българският народ променя картата на Европа и оставя Великите сили безмълвни Това каза в тържественото си слово в чест на годишнината от Независимостта на България кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Снимка: БТА

Той припомни, че това се е случило във вечната българска и духовна столица - Търново.

"Нашите предци смело, силно, решително и гордо изричат на висок глас, че сами ще ръководят своята държава и във вътрешните и във външната политика, без да позволят чужда намеса", посочи Панов и подчерта, че Независимостта дава завършеност на изградената за кратко време българска държавност след Освобождението, а Търново става символ на това общобългарско достижение.

Панов посочи, че предците са показали, че разбирателството и обединението пред общобългарската кауза дават добри резултати, а това е един от най-важните уроци от историята днес. В обръщението си той благодари на всички общественици и народни представители, които през тази година са допринесли Велико Търново да получи статута на историческа и духовна столица на България.


Празничния ден започна с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Свети Четиридесет мъченици", с прочитане на манифеста на Независимостта и водосвет на военните знамена.

След това, както преди 111 години, участниците в тържествата се отправиха към историческия хълм "Царевец", където с военен ритуал беше издигнат националният флаг. По традиция бяха поднесени цветя пред пирамидата на Независимостта, последва и общоградско шествие до паметника "Майка България" в центъра на града.

Стотици великотърновци и гости от страната и чужбина се включиха в тържеството, което ще продължи през целия ден.

Кулминацията ще е в 19,00 ч. на площад "Цар Асен", където ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря - проверка.

В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Десетки родолюбиви българи се събраха да отбележат Деня на Независимостта в София. Te носeха трибагреници и цветя в знак на почит.

Водещ на събитието беше актрисата Силвия Лулчева. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, която произнесе приветствено слово, зам.-кметът Тодор Чобанов и общински съветници.

В празничната програма взе участие Софийският духов оркестър. Събитието бе почетено и с химна на България, а на Паметника на Независимостта бяха поставени множество венци.

111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана и с военен ритуал.

Засилено е полицейското присъствие за спокойното протичане на мероприятието.