Салон "Цанко Церковски" не е обявен за паметник на културата от национално значение, макар да е построен през 1908 г., в него да е била премиерата на първия български филм "Българан е галант" и до 1944 г. всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там.

Статутът обаче е "паметник от местно значение" т.е. собственикът е длъжен да запази само външния облик, но не и предназначението на сградата, отбелязва bTV. Той е частен от 2001 г., като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро.

Киното отдавна не работи.

Снимка: bTV

Бившият директор на Националния филмов център Георги Чолаков от години се бори то да стане паметник на културата от национално значение. Пред камерата на телевизията той посочи, че сградата може да се стопанисва и управлява от МК или НФЦ.

От културното ведомство обаче признават, че процедурата е бавна и междувременно собственикът - "Кохав Дивелъпмънт", работи по проект за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, собственик е на друга, от която излизат имената на граждани с грузински имена. Те официално не са коментирали намеренията си.

Чолаков изрази надежда, че процедурата няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат сградата и така процедурата забуксувала.

"Може би МК наистина чака да се подпали тази сграда и да бъде унищожена", коментира той.