85-годишният правнук на Граф Игнатиев - Дмитрий Игнатиев, реши да дари печата на прадядо си на Националния военноисторически музей в София.

Дмитрий пристигна в България специално за този повод.

"По-добре е да е на показ в музей, особено национален, отколкото да се изгуби някъде по пътеките на историята", каза той.

Дмитрий Игнатиев обясни, че предаването на печата става по пряка линия от баща към син.

Снимка: БТА

"От Николай Павлович на Алексей, от Алексей към Леонид, който е бащата на Граф Игнатиев, и от Леонид към Дмитрий Леонидович Граф Игнатиев", обясни той пътя, който е изминал печатът.

Дмитрий Игнатиев сам потърсил ръководството на музея, за да дари ценния артефакт. Първоначално казал, че ще донесе печата, с който е подпечатан Санстефанския мирен договор. В последствие се оказало друго.

"Убедени сме, че това не е печатът от Санстефанския договор. При всички случаи това е печат на Граф Игнатиев, с който са подпечатвани други дипломатически документи, за което ние тепърва ще правим проучвания", заяви директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова.

Това обаче не омаловажава значимостта на дарението, категорична е Пенкова.

"В центъра на печата, който е елипсовиден, е фамилният герб на Игнатиеви, който е положен върху звездата на орден "Св. Андрей Първозвани", а той става носител на този орден след Руско-турската освободителна война", обясни Пенкова.

Ръководството на музея връчи на Дмитрий Игнатиев дарителския знак на НВИМ и грамота. Носители на знака са държавни глави и представители на политическия елит.

Навръх Националния празник - 3-ти март, посетителите на НВИМ ще могат да видят дарения печат.