Българските граждани, които се бяха записали за чартърния полет тази вечер от Тел Авив за България, през подадения от МВнР имейл [email protected], ще имат възможност да осъществят пътуването с правителствения самолет, като заплатените от тях средства ще им бъдат възстановени в пълен размер и своевременно. Това става известно от съвместно съобщение на Министерството на външните работи и на Министерството на транспорта и съобщенията.

Правителственият самолет остава в готовност за осъществяване на следващ полет, за да бъдат превозени към България и оставащите български граждани в нужда - семейства с малки деца и хора, които в момента се намират в най-застрашените райони в Израел.

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков съобщиха в кулоарите на парламента, че се е провалил чартърен полет България до Тел Авив, който е трябвало да прибере желаещите, които имат първа необходимост, жени с деца. Днес застрахователят на компанията е отказал да изпълни застраховката на полета, тъй като се извършва над зона, където се води война, посочи министър Гвоздейков.

Трябваше да реагираме бързо и да осъществим полета с правителствения "Еърбъс", който в момента лети и най-вероятно ще изпълни два полета, коментира той.

Първият полет се очаква да пристигне тази нощ, имаме готовност и за втори, каза и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Докато има възможност да се лети и имаме сънародници, които в нужда да се приберат в България, правителственият самолет е на разположение, увери тя.

Припомняме, че в Посолството на Република България в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected] , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: [email protected] и на телефони:

+359 2 948 24 04

+359 2 971 38 56