Така наречената Правителствена болница (болница "Лозенец") ще премине към Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета.

"Това гарантира обучението на студентите и всички притеснения по тази тема. Понеже гръмко заявихме, че искаме да има национална педиатрична болница, решихме за целта да бъде довършена 13-етажна сграда в района на Александровска болница. За нея ще са нужни около 20 милиона лева, защото сградата е в добро, да не кажа отлично състояние", каза още той, след като преди дни заяви, че не е очаквал такава съпротива срещу предложението на кабинета Правителствена болница да бъде преструктурирана в детска.

Срещу това се обявиха от СУ, който има учебна база в здравното заведение, с опасенията, че така ще бъдат засегнати студентите и преподавателите. Премиерът даде заден и реши да оттегли предложението, но каза, че ще настоява болницата да не се води Правителствена, защото я ползват и от президентството, и от НС, и от съдебната власт, и това го дразни.

Днес Борисов призова ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, който присъстваше на заседанието, да се срещне с парламентарните групи, за да може да се обсъди отпадането на член 5 от Закона за изменение на Закона за лечебните заведения, съгласно който болница "Лозенец" е лечебно заведение към Министерския съвет. По думите му преминаването на болницата към Софийския университет ще гарантира и обучението на студентите, и ще доведе до отпадането на притесненията, свързани с Медицинския факултет.

"С 23 млн. погасяваме дълговете на болницата, за да не кажете: дадохме ви я с дългове. Това е направено и може да го съобщите на студентите и университетския състав", обърна се Борисов към него.

Герджиков благодари на Министерския съвет за проявеното разбиране и готовността да се запази Университетската болница "Лозенец" като учебна клинична база, както и управлението ѝ да се прехвърли на СУ. Той покани Борисов на гости на висшето учебно заведение.

"Болницата има проект и в началото на лятото на 2019 година може да обявим обществена поръчка за строителство. Тоест, до средата на 2020 година ще имаме Национална многопрофилна детска болница, сградата отговаря на всички световни изисквания", уточни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Правителството дава и 4,325 милиона лева на "Пирогов" - за апаратура за клиниката за изгаряне, съобщи още премиерът. Това включва както клиниката за изгаряния, така и за реанимациите и операционния комплекс към клиниката, уточни директорът на спешната болница проф. Асен Балтов, който също присъстваше.