Това съобщиха от bTV, които разказаха историите на няколко потърпевши, които са загубили големи суми пари и имоти. Знае се за поне дузина измамени, но вероятно са много повече.

Става дума за злоупотреба с текстовете от Гражданско-процесуалния кодекс и по схемата "запис на заповед". Те позволяват на всеки, без писмено доказателство или с елементарен за фалшификация документ, който не се проверява от съда, да предяви материални претенции към друг човек. Ако той не знае това и не успее да реагира бързо, както се случва често, влиза в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно съдия-изпълнител вече е разпродал много от имуществото му.

След поредицата от случаи с мними кредитори и набедени длъжници, в които пълномощник е адвокат Миков, САК се самосезира.

„След проведена процедура, след като дадохме възможност на адвокат Миков да изрази своето становище, респективно да предостави и материали и доказателства, Софийският адвокатски съвет отписва от САК Симеон Рачев Миков. Това решение беше взето след дебати, след внимателно прецизиране на процедурата. Софийският адвокатски съвет, за нас, свърши своята работа и прие че колегата Миков е изгубил нравствените качества, а във всички тези случаи, освен нравствени качества, той показва и липса на професионализъм”, обясни зам.-председателят на САК Пламен Ангелов.

Адвокат Миков обаче има право да обжалва пред Висшия адвокатски съвет, а последната инстанция е Върховният касационен съд. Отписването на адвокат от колегията поради липса на морални качества е прецедент.

„Безспорно всички преки и косвени доказателства, навързани в тяхната цялост, не може да не бъде направен друг извод освен този, че колегата Миков е изгубил своите морални, нравствени качества, след като е приел по такъв начин да осигурява своето материално благополучие”, подчерта Ангелов.

Самият Миков заяви по време на разследването, че няма да коментира и "прокуратурата да го разследва".

Оказва се, че при събеседване за постъпване в адвокатския съвет Миков е бил реабилитиран за друго наказание. Отделно от това той имал 8 образувани дисциплинарни производства, като голяма част от тях са прекратени по давност.

И адвокатите, и частните съдебни изпълнители обявиха, че е време за законови промени, които да пресекат този тип измами.

Манолова: Бум на жалбите, внасяме законови промени

„В момента има бум на жалбите срещу частни съдебни изпълнители, по 20 на ден, от началото на годината са над 500. Хората очевидно страдат най-много от произвола им”, коментира пред телевизията омбудсманът Мая Манолова.

Тя заяви, че основен проблем е начинът на призоваване, тъй като и в момента надлежно уведомен длъжник може да спре процедурата, но процесът е силно компрометиран заради практиката да се разлепят уведомления, когато не бъде открито лицето и това да се смята за достатъчно.

Манолова посочи, че през следващата седмица ще има дискусия с участието на адвокати, съдебни изпълнители, прокурори, представители на ВКС, потребителски организации и др. именно по тази тема. Екипът на обществения защитник вече е готов и с конкретен законопроект.