Директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов посети днес Чипровци и се запозна на място с действията на пожарникари, лесничеи, военни, доброволци и полицаи по борбата с огъня в Стара планина над Чипровци, предаде БТА.

Гл. комисар Николов е посетил района на връх Мартинова чука в планината на около 1800 метра надморска височина, където от три дни гори пожар на огромна площ.

В изявление пред медиите, направено в Чипровци, Николов заяви, че пожарът в българската част на планината вече е потушен, а в сръбската част е локализиран. Той припомни, че от 27 октомври насам на площ от 52 квадратни километра в пресечена местност в западна Стара планина над Чипровци и село Мартиново гори голям пожар, като 1/3 от пламъците са на българска територия. В борбата с огъня досега от българска страна бяха ангажирани 150 души - пожарникари, военни, доброволци, полицаи и лесничеи, а от сръбска страна - около 200 души. Огънят беше обхванал предимно високопланински пасища и малка част букова гора. Пожарът в гората е низов, а не в короните на дърветата. Очаква се щетите от него да са незначителни, обяви главен комисар Николов.

Директорът на Държавното лесничейства в Чипровци инж. Красимир Вълков заяви, че няма данни за унищожена гора, но след окончателното потушаване на пожара ще бъде направен нов оглед.

Директорът на ГД ПБЗН благодари на пожарникарите, военните, доброволците, лесничеите и всички, включили се в борбата с огъня в Стара планина над Чипровци през последните 3 дни. Той заяви, че особено ценна е била подкрепата на ВВС, които въпреки гъстия дим и мъглата в планината са гасили огъня от въздуха с хеликоптери. Много ценна е и подкрепата на доброволците, които без заплащане се бориха с огъня, заяви гл. комисар Николай Николов.