Пожарът, обхванал десетки декари борова гора над Карлово, е почти локализиран, съобщи за "Хоризонт" директорът на държавното лесничейство Златю Кличев. Силният вятър, който засили пожара тази сутрин, вече е утихна.

Според Кличев потушаването на пожара ще отнеме няколко дни. Кличев каза, че площта на обхванатия и огън район е двойно по-голям, а не 40 декара, както бе съобщено по-рано.

"Вятърът утихна и можем да атакуваме пожара от всички страни. Може би 80-90 декара са засегнати. Заради вятъра нямаше начин да разберем къде пуши, къде гори. Сега вече картината е по-друга. Необходими са ни няколко дни. Със сигурност няма да приключим днес", заяви Кличев. Той увери, че няма опасност за населението.

В гасенето участват над 20 пожарникари, служители на Горско стопанство - Карлово, Военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово , както и специализираният модул за наземно гасене на пожари от Пловдив, съобщи за БТА говорителят на РД ПБЗН Цвятко Дешев.

Оперативен щаб ръководи овладяването на огъня в горист терен над Карлово, където от снощи бушува пожар.  Снощи 40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара.

"Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации, каза кметът на града Емил Кабаиванов.

Той увери, че няма опасност за жителите на Карлово.

"Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или пък, не дай си Боже, да бъдат засегнати имоти", обясни още кметът на Карлово.