Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон над 50 градуса и е разпространен на площ от 10 хектара.

На 23 юли около 23.00 ч. е получен сигнал на дежурния телефон на дирекцията на парка. Директорът на парка е приложил незабавно оперативния план за противопожарна дейност, като са уведомени главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - София, и МОСВ.

Засегнати от пожара са високопланинска растителност на територията на резервата под Додов връх и единични дървета бял бор и смърч, които се намират между местността "Калугерски дол" и изворите на река Друшлявица.

Втори хеликоптер МИ-17 от ВВС и над 100 служители на Дирекция "Национален парк Рила", Дирекция на Природен парк Рилски манастир, ЮЗДП, РДГ-Кюстендил, Рилската Света обител и пожарникари от РСПБЗН – гр. Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара на територията на резерват "Риломанастирска гора" под Додов връх.

В гасенето се включиха и 20 румънски доброволци. Засегната от пожара е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб с локалитет в отдели "19" и "20", между местността "Калугерски дол" и до изворите на река Друшлявища.

Човешка намеса е причината за пожара в Рил
а, заяви пред БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

"За мен е 100% сигурно, че е човешка намеса. Дали тази намеса е тази прословута наша небрежност, дали сме се стремили бързо да прикриваме някои наши следи, но така или иначе докладваха ми, че са намерили огнища, където е пален огън, но това е работа на колегите от полицията", добави той.

Николов обясни, че теренът е изключително труднодостъпен и ситуацията е сложна.

"Тежка е ситуацията, приблизително 50 декара в изключително труднодостъпна местност, пеша се ходи около 2 часа и половина дотам", допълни той.

Пожарът продължава да се разпространява в алпийската част, съвсем малко е обхванало от горския фонд. В гасенето е включен и хеликоптер.

Над 100 души правят просеки за ограничаването на огъня района на Природния парк "Рилски манастир". Работи се изключително трудно и на ръка. Това са служители на дирекцията на Националния парк "Рила", пожарникари от гр. Рила, служители от главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, както и работници от Рилската обител, съобщи БТА.

Вертолет "Ми-17" от Военновъздушните сили е излетял от авиобаза "Крумово" към мястото на инцидента, съобщиха от Министерството на отбраната. Ще бъде извършен оглед, за да бъдат планирани действията по гасенето на пожара. Правят се усилия да не се допусне пожарът да слезе към гъстата гора. Преди две години в същия район имаше голям пожар, за гасенето, на който се използваха самолети.

Вижте снимки>>

Междувременно от общинската администрация в Харманли бе съобщено, че пожарът край хасковските села Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново е потушен. Огънят бе на площ от около 3500 дка.

Днес следобед е отменено и бедственото положение, което беше обявено вчера със заповед на и.д. кмет на общината инж. Гено Генев. 

На мястото остават дежурни екипи от пожарникари и горски служители, които трябва да предотвратят евентуално разпалване на отделни огнища. Предстои да бъдат уточнени нанесените щети.