Пожар възникна в горски масив северозападно от Водната кула в Карлово. Сигналът за огъня е подаден в 13.40 часа, съобщиха от пресцентъра на общината

Задействани са процедурите за изпращане на специализиран хеликоптер за потушаване на пожари, възникнали в труднодостъпни местности.

На място са изпратени един екип от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РС ПБЗН) Карлово и служители от Държавно горско стопанство - Карлово. Повикани са и допълнителни екипи огнеборци от местната РС ПБЗН.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е изпратил писмо до Националния военен команден център - за задействане на модул за гасене на пожари от военно формирование от състава на Сухопътни войски.

По-късно от Министерството на отбраната (МО), съобщиха, че 31 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада са се включили в гасенето на пожара. От МО уточняват, че огънят е обхванал борова гора северозападно от Водната кула, в много насечен и трудно достъпен терен, който е горски фонд.

Вертолет "Кугар" от 24-та авиобаза Крумово, снабден със система за пожарогасене "bambi bucket" е излетял, за да се помогне за овладяването на огнената стихия. Командир на екипажа е подполковник Светомир Гърков.

Екипажът е извършил 24 водохвърляния от въздуха посредством противопожарната система на вертолета и е облял района на пожара с около 36 тона вода, посочват от МО.

Военнослужещите от Сухопътните войски продължиха и във вечерните часове да оказват помощ за гасенето на пожара в труднодостъпния горски терен, се казва в съобщението.

Късно вечерта в неделя от общината съобщиха, че пожарът е локализиран. Направена е просека.