За първи път в България поставиха люлка везна за деца в инвалидна количка - в столичния парк "Света Троица". Съоръжението е уникално и е изработено по поръчка. Необходимите за направата й 4200 лева са събрани с дарения. Още в деня на поставянето й обаче тя е била съзнателно счупена.

"Някой абсолютно умишлено и с цел е повредил люлката. Важността на самата вратичка е голяма, защото без нея няма как детето да се задържи. Тя играе ролята на стена, която да задържи и спре количката, като по този начин детето е напълно самостоятелно", коментира пред Нова телевизия Ана Йончева - инициатор на идеята за направата на съоръжението.

Снимка: bTV

Тя е фотограф и организира благотворителна кампания "Различните деца на България" за събиране на средства, след като вижда в интернет видео с такива съоражения и си дава сметка, че у нас децата в инвалидни колички никога не са се качвали на люлка.

"Липсва родителски контрол. Децата не са виновни. Те виждат нещо ново и интересно. Никъде сред тези 15 деца, които блъскаха и скачаха по платформата, не видях родител. Това ме шокира и разочарова", разказа Йончева пред bTV за първите часове след поставянето на люлката.

Тя е изработена от Георги Пейков от Пловдив.

Снимка: bTV

"Искам да помоля, тези които са повредили ключалката, да дойдат и да си признаят честно. Ако нараня някого без да искам, веднага бих отишла при него да се извиня", каза малката Вики, която също е инвалидна количка и иска да продължи да се радва на люлката.

"Ние се ангажираме с това да сложим видеонаблюдение и обозначителен знак, който показва, че това е люлка за деца със специални нужди", заяви пък Галя Минчева - заместник-кмет на район Илинден.