Ситуацията на гръцко-турската граница се очаква да се влоши, оценява европейската гранична агенция Фронтекс в поверителен доклад, публикуван от германския вестник "Велт", съобщи в електронното си издание "Катимерини". Фронтекс очаква масов приток на мигранти към Гърция след отварянето на границите от Турция.

В доклада, предназначен за политическите органи на ЕС, се казва, че би било трудно да бъдат спрени масови потоци от хора, които са пътували дотук, така че "натискът през следващите дни се очаква да се засили, дори и ако турските власти действат по начин да предотвратят преминаването на границата".

Според Фронтекс една от причините за последните процеси са и социалните медии. "Новините, които се разпространиха там" увеличават вероятността за масово придвижване от Турция към границите на Европа, се казва в доклада.

Сблъсъци между мигранти и полицията на гръцкия остров Лесбос

Ново напрежение избухна днес в бежанския лагер Мория на гръцкия остров Лесбос, съобщи АНА-МПА. Около 500 кандидати за убежище по неизвестни до момента причини са тръгнали от лагера с цел да достигнат до град Митилини. Край лагера те са били спрени от сили на специалните части за борба с масовите безредици, срещу които мигрантите започнали да хвърлят камъни. Полицията отговорила със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Събралите се мигранти засега отказват да се върнат в лагера.

Тази сутрин на Лесбос от Турция са пристигнали пет лодки с общо 200 мигранти на борда. На Хиос са пристигнали около 70 души, а на Самос - около 50.

Общо около 1000 мигранти са достигнали до гръцките острови през последното денонощие. Едно дете загина при обръщането на лодка с мигранти край Лесбос тази сутрин.