Повече от месец след наводнението в Карловско, докараха първите три жилищни фургона на хората, останали без къщи в най-тежко пострадалото село Богдан.

Първите два фургона бяха разположени в двора на Недка Димова, която е работник във ВМЗ. Стихията почти е разрушила дома ѝ. Втори месец тя и децата ѝ живеят при близки и приятели, тъй като къщата е негодна за живеене, съобщава БНТ.

Недка е притеснена, че зимата идва и няма да може да плаща високите сметки за ток. Все още не е започнала да ремонтира дома си.

До момента жената е получила единствено държавната еднократна помощ в размер на 375 лева. Във вторник в Богдан ще бъдат доставени още два фургона, а в следващите дни 10 временни жилища ще бъдат разположени на обща площадка. В селото започна и поставяне на нов водопровод.

"До момента сме положили 700 метра водпровод на улиците, които са северно, по наши изчисления и огледа, който сме направили по улиците, където са изнесени аварийните участъци, предполагаме, че ще трябва да прекараме още 2 км водопровод", заяви Данка Люртова - заместник-кмет на Община Карлово.

В най-северната част на селото водоснабдяването най-вероятно ще бъде възстановено до края на седмицата, а в цялото село - до края на месеца.

Преди пет дни пък в другото сериозно пострадало от потопа село - Каравелово, докараха пет жилищни фургона.

Над 2500 военнослужещи са оказали помощ през почти целия септември на пострадалите от наводненията в община Карлово, обобщиха от Министерство на отбраната. В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада Деян Дешков, са използвани над 200 специализирани машини, съобщават от военното министерство.

Почистени са над 150 къщи, близо 200 двора, обществени сгради и засегнати улици в селата Каравелово, Богдан и Слатина.

В евакуирането на хора участваше и екипаж с вертолет от авиобаза Крумово. Осем души бяха открити и извлечени на борда на вертолета от покривите на обградените от водата къщи.

Военнослужещите са участвали в транспортирането на тежкоболни хора, в доставянето на храна и вода за хората от пострадалите села.

Дори и днес военнослужещи от Сухопътните войски участват в довършителните аварийно-възстановителни дейности в село Слатина, подчертават от Министерството на отбраната.

А към момента парите в дарителските сметки за пострадалите в региона наближават 1,5 млн. лева.