Уникална туристическа атракция от 80-те години на миналия век се показа над водите на язовир "Тича", след като нивото му спадна наполовина. На северния бряг се появи в пълен размер потъналият кораб "тангра".

15-метровият плавателен съд с двутонен двигател беше намерен от доброволци при почистване на бреговата ивица. Той е докаран в язовира преди 40 години. Пропътувал е разстоянието от Дунав до "Тича" на танков влекач. Забавлявал е туристи едно лято и по принуда е бил запечатан. "Тангра" потъва след силна буря и 30 години лежи под вода.

Снимки: Росица Стойкова

Всеки втори в региона е чувал за уникалната туристическа атракция от края на миналия век. Малцина са обаче хората които, могат да разкажат от първо лице за историята на кораба. Един от тях преславският радиоводещ Румен Райков. Той притежава и единствената запазена снимка на плавателния съд във водите на "Тича".

Преди 40 години идея за организиране на водни разходки дал тогавашният председател на туристическото дружество в Преслав Пенчо Петров. Туристите си построили бунгала на брега на язовира още в първите години на неговата експлоатация. За да привличат гости и да печелят от това, се свързали с комсомолската организация в Силистра и поискали кораба "Съби Бурмов", който щял да напуска редиците на плавателните съдове. Платили 3000 лв. и направили сделката. Със своя екипаж 20-метровият кораб се отправил към Русе, където чакал конвой за транспортиране на водния съд по суша. Измъкнали го от Дунав и го натоварили на танков влекач. Извънгабаритният товар минал през Котленския проход. По пътя за язовира изпокъсал жици, създал проблеми по мостовете и завоите.

През пролетта на 1981 г. ентусиазирани млади преславяни започват подобрения по дървения плавателен съд. Изграждат втора горна палуба и бордове. Проверяват корабния двигател, произведен в Германия, правят бар за топли и студени напитки, разкрасяват фасадата, слагат шезлонги и организират церемония по прекръстване. Тогава му дават името "Тангра" и учебната гемийка става спортно-туристически кораб. Капитан е Румен Райков. Интересът расте, жадни за приключения пътешественици от страната тръгват към Преслав и язовира. Организаторите на водната атракция планират туристическият маршрут да включва престой на острова с едночасов отдих и забавления. Там е трябвало да направят пикник-зона, терен за чевермета и сенници за почивка. Но една сутрин пристигат милиционери и запечатват кораба.

"Казаха, че язовирът става за питейни нужди и отсега нататък се забранява влизането на моторни плавателни съдове. Така приключи всичко", разказва пред Shumenonline.bg Румен Райков.

Той е един от хората, които трудно преживяват раздялата с "Тангра" през ноември 1981 г.

Плавателният съд хвърлил котва на пристана до базата на туристическата база и си останал там. Тъй като никой вече не го поддържал, дървеният материал започнал да се цепи. Малко по малко водата го поглъщала. При една силна буря, корабът се разбил в скалистия бряг и потънал.