Има постигнато съгласие по новото законодателство за хората с увреждания. Индивидуалната оценка на хората с увреждания е прието да бъде задължителна за всички институции. Законът за хората с увреждания ще препраща към Закон за личната помощ, което означава, че се запазва личната помощ в отделен закон, стана ясно от думите на част от протестиращите и омбудсмана Мая Манолова след участието им в заседанието на работната група, която подготвя проект на Закон за хората с увреждания..

Майките очакват обаче финален проект на закона в понеделник, за да са сигурни, че техните основни искания са отразени там.

Близо осем часа продължи обсъждането на новото законодателство за хората с увреждания. В него участваха представителите на хората с увреждания и социалният министър. В началото на заседанието протестиращите майки на деца с увреждания заявиха, че са подведени и в текстовете не присъстват техни основни искания.

"Изложихме ясно и разбираемо нашите искания за индивидуална оценка на потребностите на всеки човек с увреждане, задължителен характер на решението по тази оценка, закон за личната помощ. Помощните средства и медицинските изделия от 1 януари 2020 г. да се предоставят на хората с увреждания вместо лимитирани средства, да преминат към Министерство на здравеопазването", каза Мая Манолова.

В друг подробно разписан документ ще бъде направен Национален институт за хората с увреждания, който ще наследи функциите на Агенцията за хората с увреждания във вече много по-доразвита форма.

На днешната среща е имало дебати около националната представителност. По думите на майките някои от НПО-та бурно са се противопоставили на предложението Националния съвет за хората с увреждания да бъде организиран аналогично като Националния съвет за децата, където няма "@националнопредставени" и се осъществява на ротационен принцип. За ротационния принцип се е постигнало някакво условно съгласие, за другото обаче около "националната представителност" нещата продължават да са мъгляви и неясни, пишат майките в групата им "Системата убива" във фейсбук.

Те смятат, че след повече от 6 часа обясняване, нерви и скандали, са постигнали максимума, който е можело да се постигне в така създалата се ситуация.

Следващата седмица се очаква друга работна среща, на която да бъдат завършени дебатите и да се оформи окончателния вариант на Закона за хората с увреждания.