На гара "Трапезица" търновското гражданство "посрещна" Фердинанд и правителството на Александър Малинов.

Възстановката пресъздаде събитията от преди 110 години, когато на 22 септември 1908 година на гарата към 10.00 часа пристига царският влак, изпратен от София в Русе.

Снимка: БТА

Възстановката е част от атракционното пътуване на ретро влака "Корона експрес" с парен локомотив, организирано от БДЖ - Пътнически превози.

На жп гара Трапезица актьори от ДМТ"Константин Кисимов" пресъздадоха историческия момент, в който кметът на града Иван Вителов посреща княза и представителите на кабинета.

Княз Фердинанд прочита манифеста, а по-късно по предложение на министър-председателя и тогавашния председател на Народното събрание Христо Славейков приема да стане цар, а България - царство.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

 

На гарата присъстваха търновци, облечени в традиционните за онова време дрехи, пресъздадени от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон".

Снимка: БТА

Курсанти от НВУ "Васил Левски" и членове на клуб "Традиция", обезпечиха присъствието на военните от 18-и Етърски и 20 -и Добруджански полк.

Снимка: БТА

От фондовете на регионалния исторически музей беше извадена пишещата машина, на която е преписан манифестът и разпратен до всички области на страната.

Бяха прочетени и поздравителните телеграми от цял свят, които Фердинад е получил след историческия акт на Независимостта.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

След едночасов престой влакът потегли за Трявна. Възстановката е част от проявите, включени в Националния календар на Европейската година на културното наследство.

Снимка: БТА