В природата всичко е написано, трябва само да се научим да го разгадаем, казва Петър Дънов, (1864-1944), наричан от последователите си Учителя или Беинса Дуно.

Големият духовен учител предсказва редица исторически събития и научни открития.

Основател на "Всемирното бяло братство", учението му налага духовните ценности и любовта като висша степен на човешкото съзнание. Счита се за религиозно-философско, което се самоопределя като "езотерично християнство".

Самият Дънов го представя като "учение за развитието на душата, ума и сърцето... носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова душата и сила на духа".

Учителят определя 1 януари за Физическата Нова година, 22март за Духовната Нова година и 19 август за Божествената Нова година.

Затова на 18 срещу 19 август последователи на "Бялото братство" се събират от цял свят на Рила край петото езеро "Бъбрека", за да посрещнат Божествената Нова година с паневритмия - симбиоза между танц, музика и ритуал.

Последователите на Бялото братство изпълняват система от гимнастически упражнения на музикален съпровод. Играе се сутрин сред природата и в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Продължителността на изпълнението ѝ е около 1 час.

Паневритмията се разглеждат като духовна практика, повлияваща благотворно на физическото и духовното здраве. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

"Паневритмията е разумна обмяна със силите на живата природа", казва Беинса Дуно.

За посрещането на Божествената нова година, разказват последователите на учението на учителя Беинса Дуноу - Марияна Чернева и Антоанета Агитанска пред Дир.бг.

Преобразяването

След като сме преминали през Физическата Нова година, където е светът на постъпките и волята, постъпва ли сме добре и сме работили усърдно, преминаваме през Духовната Нова година, където сме облагородили чувства и дух, идва моментът, в който имаме уникалния шанс да съчетаем тази вътрешна сила с мощната вибрация на Вселената, която се излива точно на 19 август, разказва Антоанета Агитанска, практикуващ холистична медицина и по-точно хомеопатия, за която Учителят също говори в беседите си.

Снимка: Shutterstock

Това е денят, в който Слънцето се съчетава с всички планети изпраща мощен поток космическа, духовна енергия към земята. Този поток е най-силен при езерото Бъбрека. Вселената изсипва изобилно и ако си настроим честотите на нейните благотворни вибрации, чудесата започват. Мислите са възвишени, чувствата са благородни, постъпките добронамерени, Божествената нишка е здрава, казва още Агитанска.

Връзката с последователите на Христос

Апостол Матей казва, че на този ден Исус ги е завел в планината и се преобразил пред тях: "...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина".

На 19 август, това по стар тил е Преображение Господно, става преобразяването т.е. свързването на материалния човек с духовните си същности. Точно това е търсил Учителя. И тъй като той казва за Рила, че това е един от земните кътове, където има най-много духовни същества и това е един център на духовност, той ги е завел там. Седемте Рилски езера символизират седемте основни духовни центъра в тялото на човека. Всичко там има символика и много дълбок смисъл, казва Марияна Чернева, която от две десетилетия е последовател на "Бялото братство".

Паневритмията - магнетична и магична

Една от целите на паневритмията е да събуди спящите духовни сили и заложби на човешкото естество, с което се постига и облагородяване на характера, влива се живот, здраве и сила във всички органи на тялото. 

Снимка: Shutterstock

Това е танц на Божествения ритъм. Ангелите на небето танцуват в хармония с кръговете от хора, връзката е магнетична и магична. Участниците са чисти и спретнати, облечени с най-хубавите си бели дрехи, като за Великден. Мислите са светли и чисти, сърцето е изпълнено с любов, лицата са усмихнати и ведри, красотата грее навсякъде... Паневритмията е здраве и живот, които изобилно дава, споделя Агитанска.

Всички движения са точно определени. Това е начин, по който става връзката между човека, духа и природата. И тя трябва да се изиграе абсолютно съзнателно, защото дори начинът, по който се вдигат ръцете или краката, ъгълът, под който се прави, е много важен. Но въпреки това не се изисква някаква дисциплина, която да стяга духа. Точно обратното, обяснява Чернева.

Снимка: Shutterstock

Всеки, разбирайки паневритмията, трябва да я играе по начин, който е хармоничен за него, за да може да получи тази връзка, за която тя е създадена. Това е хармонията, която се осъществява между Вселената, Човека и Земята. Изпълнявайки тези движения, човек хармонизира както себе си, така той влиза в хармонията, която по принцип съществува в природата. Така че много хора, дори само за да обновят организма си или да оздравеят, идват да играят паневритмия, без да са толкова дълбоко последователни в учението, защото виждат по какъв начин се чувстват след това, пояснява още Чернева.

Бялото братство е в цял свят

Броят на последователите на Бялото братство непрекъснато се увеличава. Има много хора, които не идват на Рила специално за празника, но това не им пречи да са духовно свързани с това учение и всичко, което правят учениците по целия свят, казва Чернева.

Съвсем скоро бях във Франция и се изненадах какво разпространение и какво богоговение има пред това учение, споделя тя.

Петър Дънов е сочен за най-влиятелния българин в световен мащаб от XX и началото на XXI век. Прочути личности се прекланят пред учението му.

"Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред духовния учител Петър Дънов от България", казва Алберт Айнщан.

Мнозина българи обаче са скептични към това учение

Христос е казал, че човек не е пророк в собствената си къща. И мисля, че това е доказателство, че когато човек е потопен в нещо, той не го оценява. Освен това нормално е в земните условия винаги да има едно противопоставяне, което дори е полезно, казва Марияна Чернева.

Българинът има едно качество да се съпротивлява, да отрича и да критикува. Това му създава грижи, но главата ни е твърда, можем да си позволил да я удряме в стената, няма лошо, и това е метод за приемане и усилване на волята, уникален метод за самовъзпитание, смята Агитанска.

Учението в свят на негативизъм и агресия

Това е спасението, категорична е Чернева, защото когато се отричат нещата и начинът, по който съвременно общество се изявява, това не помага, обяснява тя. Ако към две отрицателни величини добавите още отрицателни величини, то само увеличава минусите. Т.е., за да могат нещата да се хармонизират и да вървят в правилната посока, е нужно нещо положително, с което те да бъдат уравновесени. Така че учението на Петър Дънов е бъдещето и съм убедена, че това ще стане световно учение за хората, категорична е тя.

Много са външните шумове в света, които ни отклоняват от радостите в живота и затова идва учението, да ни освободи от съмнението и страха, да усили вярата ни, да изяви силата ни, да усетим божествената частица в нас, да я изявим, за да се почувстваме божи творения и да се извисим над това, което ни дърпа надолу, убедена е Агитанска.

Най-важните завети на Петър Дънов

Днешният ден е празник, а основните неща, които Учителят е казал, са: Да обичаш Бога, да обичаш ближния си и да обличаш себе си! Това са трите най-важни неща, върху които човек има какво да прави, казва Чернева.

"Аз съм длъжен това Божествено учение - учение на любовта, мъдростта, истината, правдата и добродетелта, да го предам с живот и дело на вас - учениците на Всемирното Бяло Братство в България. Вие, учениците, сте длъжни да го предадете на българския народ. Българският народ е длъжен да го предаде на останалите народи по лицето на Земята", казва Петър Дънов.