Случаите на коронавирус в света надхвърлиха 25 млн., а новият епицентър е Индия - над 78 хил. заразени само за денонощие. Редица европейски страни също продължават да отчитат ръст на заразените. Германия и Испания отбелязаха най-големия си брой новозаразени от месеци насам.

Анестезиолог и реаниматор в болница в Германия - д-р Борис Таблов, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че смъртните случаи у нас са параметър, който изисква внимание. Той е на мнение, че трябва да се погледне кои здравни заведения се представят най-добре, да се сравни с тези с по-лоши резултати и да се потърси организационно-техническа причина.

"В Германия процентно новите случаи са значително по-малко. В България няма стандартизиран единен подход. В Германия периодично излизат с методични препоръки към всички колеги. В България е оставена всяка болница да има свой собствен подход, което е част от проблема", коментира д-р Таблов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че в Германия има координационни щабове, които обменят информация и нещата са регламентирани. На ниво болница пък никоя специалност не работи сама за себе си.

 

"Ежедневно обменяме идеи с колегите от различните специалности. Визитациите на пациентите в ковид отделение се извършват заедно, всеки пациент се обсъжда. Няма как работата да се остави на една единствена специалност", разказа д-р Таблов.

По думите му институтът "Робърт Кох" е централата, която събира и обработва цялата информация. Периодично от института спускат насоки към работещите в здравната система.

"За момента знаем само няколко прости мерки - носене на маски, дистанция, избягване на събиране на големи групи, миене на ръце... Все още няма нищо категорично, Германия не прави разлика. Не е голяма изненада, че броят на случаите нарасна. Подходът трябва да бъде стандартизиран", каза още д-р Борис Таблов.

Според него не трябва да има страх, а да има разбиране. Призивите на Ангела Меркел също били, че хората трябва да се отнасят с разбиране към ограниченията, за да предпазят съществената част от работещата икономика. Да не се налага и отново и затварянето на училища.