"Във ВМА днес са потвърдени 5 положителни проби за COVID-19, има и 1 положителна проба в Националната лаборатория, като там се очаква потвърждение на още 9 проби. Така към този моменти имаме 6 нови случая", това обяви на брифинг във ВМА председателят на Националния кризисен щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

С новите данни случаите на заразени у нас стават 37, като след като тази сутрин издъхна и съпругът на починалата жена, жертвите вече са две, а болните - 35.

Различна е възрастовата група на новите установени, като при някои от тях може много ясно да се проследи връзката  - двама са близки на вече настанени във ВМА, за другите заразата е съвсем неочаквана, добави генералът. Състоянието им е средно тежко, без нужда от дихателна реанимация. 

"Изследваните проби са общо 157 в София. Във Варна - 9, в Стара Загора - 17. Всички проби от Варна и Стара Загора са отрицателни", уточни Мутафчийски.

И допълни, че двама от последните, за които има съмнения, също като и други са се върнали от чужбина, този път от Дания и Белгия.

Накрая той обобщи:

"Понеже знам, че ще ме питате кой къде лежи, във ВМА има 9 пациента, които са с коронавирус инфекция, с оплаквания и от средно-тежко състояние нагоре, в "Пирогов" двамата починали, но знаете, че късно снощи се потвърди един случай от болницата "Св. Наум" и е прехвърлен в "Пирогов". Пет са в Белодробната болница, които утре, ако им се докаже първа отрицателна проба, ще бъдат въдворени в домашна карантира. Въдворени, защото ако я нарушат, знаете какво е наказанието според Наказателния кодекс - до 5 години затвор и от 10 до 50 хил. лв. глоба. Винаги сме казвали, че тези пациенти нямат клинични оплаквания. Трима са в Плевен. Сутринта ви съобщих един пациент, който е нов от предишния ден, така че стават трима и двама в Габрово".

В света вече случаите на коронавирус са 149 000, уточни лекарят генерал.