Посланикът на Русия Анатолий Макаров призова за свикване на българо-руската комисия от историци, която да изчисти създалото се напрежение около историческата дата 9 септември 1944 година.

Българското външно министерство излезе с остра позиция във връзка с откритата днес изложба в Руския културно-информационен център в София, посветена на "освобождението" на Източна Европа от нацизма. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обвини България, че пренаписва историята.


Ето какво каза посланик Макаров пред "Хоризонт":

"В тази ситуация бих предложил да бъде свикана отново нашата специална руско-българска комисия историци, която не е заседавала от 2011 година. Тя обсъждаше тези исторически проблеми, които предизвикват спор, в една спокойна и цивилизована форма, така че да бъде намерен общият интерес и да не се стига до некоректни по мое мнение изявления, които да нанасят ущърб на двустранното развитие на отношенията ни".

По-рано други граждани организираха "Поход за памет" през София, който завърши с молебен в памет на жертвите на комунизма. Пред сградата на Руския културно-информационен център пък БЗНС и ДОСТ проведоха демонстрация "Протест срещу опита за манипулиране на историята".