"6 години след ужасяващия терористичен акт на "Хизбула", тук, на летище Сарафово сякаш времето е спряло. Само за един момент на днешната дата преди 6 години се промени животът на близките на шестте жертви, България също бе променена завинаги. Процесът срещу терористите от "Хизбула" продължава, призоваваме правосъдието да възтържествува. Лицата, дали самостоятелно или като пратеници на терористична организация, никога няма да получат прошка", заяви посланикът на Израел Ирит Лилиан на възпоменателната церемония в памет на жертвите от атентата на летище Сарафово от 18 юли 2012 година, цитирана от "24 часа".

Тя призова международната общност да е единна и по-добре координирана срещу борбата с тероризма.

"Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни, Израел и България ежедневно демонстрират това", каза още дипломатът. 

Цветан Цветанов, който по време на атентата беше вътрешен министър, постави венец

Снимка: БТА

"На тази дата преди шест години, терористичният акт в Сарафово преобърна стратегията ни за национална сигурност и за борба срещу тероризма. Водени от позицията, че борбата с тероризма е общо дело, че лицето на терора няма граници, цвят и милост, българските служби постигнаха и задълбочиха професионалните връзки със службите в Израел в името на това хората да живеят в един по-спокоен свят", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, който благодари на посланика за приноса й в осъществяването на тези общи усилия, цитиран от МВР.

"Не бива да показваме по никакъв начин милост пред лицето на тероризма, защото няма да я получим. В своята сплотеност срещу терористичните заплахи, двата народа на България и Държавата Израел ще намерят сила мирът и доброто да просъществуват", добави зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Никаква кауза не може да признае убийството, а битката за доброто трябва да се води на всички фронтове", бе част от обръщението на президента Румен Радев, който изпрати съболезнователен адрес на загиналите.

Близките на петимата израелски туристи, които намериха смъртта си на бургаското летище, отправиха молба към българското правосъдие и система да бъде приложен закона в цялата му строгост срещу "Хизбула". Техен представител подчерта, че тримата атентатори са били пратени от терористичната организация с цел да убият колкото се може повече израелски туристи, дошли на почивка у нас.

Близки на загиналите идват всяка година на мемориала, изграден в тяхна памет

Снимка: БТА

Роднините запалиха свещ в тяхна памет на мемориала, изграден на лобното им място. Свещичка за българския шофьор Мустафа Кьосов, който беше шестата жертва, пък запали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

На церемонията с поднасяне на венци и знамена присъстваха още главният секретар на МВР Младен Маринов, председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, шефът на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров и на полицията старши комисар Калоян Калоянов. На мястото имаше засилени мерки за сигурност, а на покрива на стария Терминал - пристигащи бяха разположени дори снайперисти.