Има известно засилване на натиска от мигранти по границата ни с Турция, но засега то е под контрол и няма никаква тревога, че може да създаде проблеми за България, заяви тази сутрин по bTV посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Засилване на мигрантския натиск по българско-турската граница се наблюдава през последния месец, съобщи преди няколко дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който инспектира учение за охрана на "Гранична полиция". Той уточни, че за 40 дни не са допуснати на българска територия 222-ма нелегални мигранти.  По думите му на този етап не се налага военното присъствие по границата да се увеличи, но ще бъдат предоставени нови 100 джипа за охрана на границата, които ще бъдат купени с евросредства. 

Днес Нейнски коментира, че вълната не е голяма, а българските и турските граничари имат достатъчно контрол върху ситуацията.

"Един от основните фактори, от които всички се притесняваха, е какво ще се случи в сирийската провинция Идлиб. Това беше най-голямата заплаха за нова мигрантска вълна. Постигнатото споразумеие беше глътка въздух на успокоение не само за Турция, но и за Европа", заяви тя по повод постигнатата договорка за създаване на демилитаризирана зона.

Според нея споразумението се приема с облекчение и предстои да видим как ще се прилага то и до каква степен страните ще спазват поетите ангажименти.

"Русия трябва да успее да убеди Асад да приеме споразумението, за да може присъствието на турските войски да бъде легитимно", посочи Нейнски.

Тя коментира и ситуацията в съседката ни.

"Централната банка вдигна лихвените проценти в Турция в опит да контролира инфлацията - нещо, което като цяло беше критикувано от Ердоган, но на практика се случи. Търси се начин да се успокоят пазарите и да се овладее сривът на лирата. Няма как турският бизнес да не бъде притеснен, особено фирми, теглили големи кредити във валута", допълни посланикът и бивш външен министър.