Решението вече е взето - да си тръгнем от ЕС, но правителство иска да си тръгнем със сделка, посочи посланикът на Великобритания - Ема Хопкинс, пред bTV.

"Надяваме се, че ще излезем със сделка, затова работим усилено. Трябва да предвидим много подробно какво ще се случи, ако не постигнем споразумение. Ние сме страна, която през последните години преживея доста разделения, но имаме традиции в решаването на проблемите", отбеляза още посланикът.

По думите й, ако не се стигне до сделка, ще трябва на национално равнище да се обсъждат всички въпроси, ще има двустранни преговири.

"Ние и сега водим такива. В момента преговаряме с българското правителство за това какво ще случи с българските граждани във Великобритания и с нашите граждани в България", обясни Ема Хопкинс.

"След 29 март може да продължите да бъдете във Великобритания, ако вече сте там. Ако искате да отидете там, ще имате право на престой от три месеца, ако искате да работите и да заведете семейството си трябва да подадете молба за това. Всеки случай ще се решава отделно през преходния период до 2021 г.", отбеляза дипломатът.

Искаме да чуем от българското правителство какви ще бъдат правата на британските граждани, които живеят тук, каза още Ема Хопкинс.