Броят на излекуваните от коронавирус вече е по-голям от броя на починалите, каза на пресконференция днес китайският посланик в България Дун Сяоцзюн, цитиран от БТА.

Според данни към 24 часа на 5 февруари има 28 018 потвърдени случая, от които 3859 в тежко състояние, а 563 са смъртните случаи. 1153 са излекуваните, а съмнителните случаи са 24 702.

В Ухан досега има потвърдени 10 017 случая, 414 са смъртни случая, а 454 са излекуваните.

Според данните към 2 февруари общо 16 чужденци в Китай са заразени с коронавирус. Сред тях няма българи. Двама от чужденците вече са излекувани, а останалите се лекуват в изолация и са в стабилно състояние.

Досега в 24 държави има общо 216 потвърдени случая на коронавирус, от които 47 са излекувани и един е починал. Девет от страните са европейски. Досега са регистрирани 12 случая в Германия, шест във Франция, по два случая в Русия, Великобритания и Италия и по един във Финландия, Швеция, Испания и Белгия. Досега в Европа не са регистрирани смъртни случаи.

От първите данни се вижда, че макар епидемичната ситуация да е сложна и сериозна, но работата по превенция и контрол постигна резултати, коментира посланик Сяоцзюн.

Той отбеляза, че коронавирусната епидемия се развива бързо, но също така се вижда, че по-голямата част от случаите са в леко състояние, а процентите на тежките и смъртните случаи както в чуждите страни, така и извън провинция Хубей, са по-ниски.

Въз основа на данните към 3 февруари, смъртните случаи са 2,1 процент в цялата страна, като 97 процента от тях са в Хубей. Смъртността на коронавируса в провинция Хубей е 3.1 на сто, а в град Ухан - 4.9 на сто.

Като се изключи провинция Хубей, смъртността в останалата част на страната от вируса е 0.16 на сто.

При анализа на текущите данни експертите са установили, че голямата част от смъртните случаи са възрастни хора - повече от 80 процента са над 60 г. , като 75 процента имат едно или повече предхождащи заболявания. Смъртността в чужбина от коронавируса е по-малка от 0,5 процента.

Посланик Сяоцзюн отбеляза, че до момента в България няма проявен случай на коронавирус. Той каза, че китайското посолство у нас отдава голямо значение на превенцията и контрола на коронавируса и поддържа тясна комуникация с МВнР и други ведомства, като благодари за подкрепата и съдействието. Посолството е и в контакт с китайските граждани, които живеят в България.

Десетина от китайските граждани, които живеят у нас, са родени в Ухан или провинция Хубей. Шестима са пътували за празниците до Китай, но са се върнали отдавна, тоест е изтекъл инкубационният период, и са здрави.

Посланик Сяоцзюн подчерта, че Китай прави всичко възможно да контролира разпространението на епидемията и да защити здравето на хората в целия свят. Той отбеляза, че китайското правителство е обърнало голямо внимание на необходимите стъпки за превенция и контрол. Предприети са строги и всеобхватни мерки, полагат се всички усилия за осигуряване на безопасността и здравето на хората и свеждането до минимум на рисковете от разпространение на вируса.

Посланикът посочи, че китайското правителство отдава голямо значение на здравето и безопасността на чужденците в Китай. Той отбеляза и активното международно сътрудничество, като коментира, че китайските дипломатически мисии поддържат пряка комуникация с ведомствата на страните и докладват за епидемичната обстановка, а през януари експерти на СЗО са посетили и Ухан.

Дун Сяоцзюн припомни изявлението на генералния директор на СЗО, че епидемията от пневмония на коронавируса представлява извънредна ситуация от международно значение, че СЗО не подкрепя на забраната за пътуване и търговия с Китай.

Но сме свидетели, че някои големи държави вървят в обратна посока, коментира още посланикът и отбеляза, че в епохата на глобализация се нуждаем от глобално сътрудничество при извънредни ситуация в областта на общественото здравеопазване. В условията на криза всички държави следва да се отнасят научно и отговорно, да работят заедно за преодоляване на трудностите, призова той.

Появиха се и фалшиви новини и злонамерени спекулации срещу Китай, както и радикално поведение срещу китайските граждани зад граница, ние категорично се противопоставяме на това, декларира той и отбеляза, че омразата и изолацията са по-страшни от вируса. Нашият общ враг е вирусът, а не китайците, коментира посланик Сяоцзюн.