Портретът на княз Александър I Батенберг и другите предмети са все още в аукционната къща в австрийската столица. Днес ще бъдат платени, ще бъде изпратен реставратор, за да бъдат опаковани добре, след което ще бъдат транспортирани до България с охрана заради важността им.

Това каза министърът на културата Боил Банов на брифинг по повод откупуването на портрета и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг във Виена.

 

Става въпрос за най-известния оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Конрад Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод на началните години на неговото управление. Културната и историческата стойност на предметите е изключителна. Това са предмети на държавността. Емоцията е изключителна, такова нещо не съм преживявал, сподели министърът.

Очаква се транспортирането на ценните предмети да стане в петък. Портретът е бил купен за 18 000 евро, по 5000-5500 са били трите подноса. Банов каза, че не е известно кои са били другите участници, но частните колекционери работят с подставени лица чрез телефон.

Министърът участвал с наддаване в търга, обясни, че като държава не можем да участваме с подставени лица. Но ние обявихме в самия ден, общо взето пуснахме слух, че имаме малко пари и ще се явяваме символично, каза Банов, като добави, че целта е била да не се вдигне цената. Тези търгове са сериозна надпревара, участват хора с много сериозен опит и един от основните проблеми е, че когато се обяви, че ще влезе държава и е подготвена да плаща, цената може да се вдигне в пъти, каза Банов.

Предметите са били подбрани за покупка по предложение на експерти от Националния исторически музей. Къде ще бъдат експонирани ще се преценява тепърва, от различни национални културни институции вече звънели на министъра с желание да бъдат експонирани при тях.

Информацията за ценните предмети е била получена преди около 10 дни, по думите на Банов, по няколко канала. Разговаряхме с премиера, с министър Горанов и взехме това решение, че ще участваме, но няма да го афишираме, за да не стане спекулативно вдигане на цените. Има 25 процента такси на аукционната къща върху цената, всичко излиза около 80 000 лева, а можеше да сме дали много повече пари на данъкоплатците, обясни Банов. Министърът благодари на премиера и на финансовия министър за "цялата операция" и за желанието държавата да покаже, че цени миналото си, което по думите му значи, че цени и бъдещето си.

Той потвърди, че предметите идват от родственици на фамилията, от която не са излизали.