Същото, което кара хора като Бил Гейтс, Мадона или Ел Макферсън да запазват с година по-рано места за ваканцията си тук. Просто няма по-красиво място на италианската, а и на френската Ривиера от Портофино.

Как е най-бързо да се стигне? Със самолет до Милано или до Ница и оттам с кола под наем или с влак. Последният вариант е интересен, защото налага слизане в областната столица на Лигурия - славната Генуа, за която специално ще ви разкажем в следващ опус. Там се хваща друг влак и се слиза в Санта Маргерита - съседното градче. Бедата е, че ако човек изпусне толкова рядко преминаващия автобус за Портофино, таксито ще му излезе повече от полет с лоукост от София до Ривиерата. По този край "секат глави" с всяка услуга.

Което и да било превозно средство оставя туриста на малко и стръмно кръстовище, на което италианска полицайка или полицай - все с очила "Рей Бан" и като манекени, независимо от пола, насочва с палка движението. Центърът е надолу към морето. По краткия път до него се минава покрай няколко стари сгради и магазинчета за всякакви дрехи и сувенири, в един стил. Няма как гледката на крайбрежната уличка да не ви напомни по нещо за Сен Тропе. Само че Портофино е много по-красиво, дори само чисто природно, от френския Созопол, за който ще разказваме друг път. Прочутите кадри от това уникално местенце е извиващия се под хълма вляво низ от баровете и ресторанти - една сгушена алея на щастието.

Стига ви само да изберете заведение, да си поръчате нещо типично като прошуто е мелоне - италианска шунка от бут с пъпеш, и чаша просеко към него и да се потопите в гледката. На хълма срещу вас виждате вилите на Армани и Долче и Габана, кацнали сред зеленината. В преливащия цвят на плиткото море пред вас са акостирали излъскани дървени лодки от скъпа дървесина. А на височината, в чието подножие седите, но няма как да погледнете е вилата на Берлускони. Такава красота и такова спокойствие е трудно да се опише с думи, трябва да се изживее. Или да се изпее, както е направила Далида в знаменитото си парче Love in Portofino. В него тя се изповядва на 3 езика - италиански, френски и английски, как се е влюбила в Портофино, защото "още вярва в мечтите". Въпреки че е на 60 години, точно от времето след сватбеното пътешествие тук на най-хубавата дама от златните години на Холивуд и княза на Монако, песента отново се върна на мода в страхотен чилаут аранжимент и пак е супер хит.

Splendido, уникалният бутиков хотел, сгушен в тропическата гора под върха, изкачването, към който започва от самото сърце на Портофино е мястото, откъдето цялата прелест на това божествено място се вижда като картинка. Фототапет на живо с изключителните цветове на Ривиерата, нарисувани от изумителното слънце, направило този край най-култовото място за ваканция на цялата планета. Стига само човек да седне на масите за закуска или да поплува в кацналия басейн, да легне на "кушетката" за масаж в спа-то под открито небе, или да набере подправки за обяд от реалните растения в градината на хотела, за да разбере истинското значение на изрази като "душата пее" или "да дойде сърце на място". Даже великата Далида не може да изпее и да предаде това усещане. Колкото и влюбена в любовта и в Портофино да е била. Точно това е причината най-богатите и най-известните хора в света всяко лято да се събират в малкия хотел и да се бият за резервации в него, както едно време в България по това време на пролетта се сражаваха за картите за елитните почивни станции.