Въпреки сушата през последните месеци и липсата на дъжд, хляб ще има. Това обяви пред Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов. В последните седмици производителите се оплакаха, че пролетните култури са пред провал, заради липсата на дъжд и сухото време.

"Надяваме се да завали и ще се помолим за дъжд", каза още Порожанов.

"Качеството на реколтата според първото изследване, което сме направили, миналата година беше над 80% за пшеницата и ечемика, говорим за есенниците. Сега пак са в добро и много добро състояние. Надяваме се да има валежи. Следим прогнозата и не случайно казахме, че ще се помолим за дъжд, защото включително и нивата на язовирите в момента също са обезпокоителни от гледна точка на сезона за напояване. Ще пуснем писма до Министерството на околната среда и водите, ще проведем и среща за това, да се ограничи подаването за други нужди, за да може да се съхрани вода за напояване в язовирите, които ползва "Напоителни системи", каза още той.

Попитан дали това означава по-скъп хляб, Порожанов отговори: "Това е борсова стока и тя се влияе от всякакви прогнози и отчети за реколта, които излизат, така че, нека да видим".