Лятна буря с обилен дъжд, придружен с гръмотевици и градушка, се разрази за около час в късния следобед в Смолян. В следствие на пороя по улиците на областния град потекоха реки от дъждовна вода и движението спря.

Снимка: vbox7скрийншот

"Всичко започна около 16:00 ч., когато над града се надвесиха тъмни облаци и започна интензивен валеж на дъжд, след близо 20 минути, той бе примесен с градушка, а улиците в града се превърнаха в реки", съобщи зам.-кметът на общината инж. Марияна Цекова пред Дарик.

Под напора на водата има избити шахти.

В целия град шахтите са затлачени с наноси, пръст, листа. При прогнози за утре от нови обилни валежи тези шахти ще създадат огромни проблеми, сигнализират хора от града, предаде Смолян прес.

По информация на зам. областният управител Адриан Петров, пожарни екипи отводняват магазини в ниската част на бул. "България" в областния град, като има и сигнал за избили води в дома на възрастна жена.

Околовръстният път на Смолян също бе сериозно наводнен. Щетите върху реколтата и градините са значителни.

Заради бурята и градушката, пътят към прохода "Правела" също е бил сериозно наводнен, като очевидци съобщават за доста наноси по пътните платна.

Свлечена кална маса затрудни движението по пътя Пампорово - Стойките, малко преди "Малина", съобщи  дежурният в Областно пътно управление - Смолян пред "Фокус". Сигналът е подаден от шофьор на автобус, превозващ деца, който е на място и не може да премине заради наносите на пътя.

Заради проливния дъжд пътните настилки в областта са мокри и хлъзгави на места. Заради валежите и пресечения релеф на региона е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси, затова водачите трябва да шофират внимателно и със съобразена скорост.

Движението по пътя Смолян - Мадан, при срутището на разклона за село Тикале, се регулира със светофарна уредба и скоростта е ограничена до 20 км/ч. Трафикът се осъществява в дясната пътна лента. Заради пресечения релеф на региона е повишена опасността от падащи камъни и свличане на земни маси по всички направления в областта, затова водачите трябва да шофират внимателно и със съобразена скорост.

Пампорово също е побеля от силната градушка.

Снимка: Фейсбук/Смолян

Дъжд и градушка с големина на лешник падна и в Кюстендил за половин час след 16 ч.  В близкото с. Жиленци прекъсна електрозахранването.  По улиците в областния град има запушени шахти от паднала шума. От регионалната метеорологична служба казаха, че все още не са правили замерване, но по предварителни данни валежите са били около 10 л на квадратен метър.

Утре следобед отново ще вали и гърми в голяма част от страната.