Проливните дъждове в Кюстендилско образуваха подвижно сметище по река Струма под Невестино, сигнализираха природозащитници. Прокураратурата в Кюстендил се зае със случая.

Големи камари с боклуци - дънери и клони, пластмасови отпадъци, бутилки и найлонови торбички, има при повредения мост между селата Чeтирци и Ямен. От общината в Невестино казаха, че когато водите спаднат, мостът ще бъде възстановен, но за натрупаните боклуци по реката нямали вина.

"Реката носи от Земен, от Перник тоя боклук, от общинския квартал дето отгоре до долу е пълен, р. Бакница е пълна с шишета, с пластмаси", каза кметът на Невестино инж. Димитър Стаменков пред БНР.

Той коментира казаното от министъра на околната среда Емил Димитров на парламентарния контрол в петък, че община Невестино хвърля отпадъците си в реката, така:

"Това са глупости. Де да го знам. То не може да приидеш, как ще хвърлиш боклука в реката. Тя реката носи отгоре боклука от Земен от Перник. Тоя боклук е от тях, оттам".

По закон отпадъците трябва да се извозват до депото в Самоков и от общината твърдят, че го правят.

Разследване по случая от Димитър Димитров обаче сочи друго.

Преди дни той тръгва след сметоизвозващ камион - в посока закрито по документи сметище. На мястото намира тонове отпадъци. Подава сигнал до полицията и до спешния телефон. За да е сигурен, че това е боклукът на Невестино, прави собствено разследване, като купува блутут маркери и проследяващо устройство.

"Поставих ги в невзрачни опаковки от мляко и ги изхвърлих в 4 различни контейнера по различни времена. След това открих моите маркери тук на сметището", каза Димитър Димитров пред bTV.

По думите му само за един ден, в петък, дължината на сметището се е увеличила с 20 метра.

Районна прокуратура - Кюстендил се самосезира и разпореди незабавна проверка по надзора за законност във връзка с незаконното сметище край реката в с. Невестино. Извършването й е възложено на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР гр. Кюстендил.

Органът на реда следва да установи от кога съществува въпросното сметище, да изиска всички документи, свързани със сметоизвозването на територията на община Невестино от 2018 г. до настоящият момент, както и да я изясни къде би трябвало да се извозва сметта на територията на общината. Срокът на проверката е 30 дни.

Това е поредното плаващо сметища в страната, което се появи след проливните дъждове. Прокуратурата вече проверява това край Своге.