Информацията, че Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали създаването на Евразийска народна партия в България, е като затворнически скеч. Това заяви в пред bTV бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, която сега е вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО.

Дипломатката посочи още, че има пряка връзка между затворническия сюжет с Николай Банев и придобиването на нов изтребител от държавата.

"Очевидно е възможно, но не и с Николай Банев. Аз се трогнах, когато прочетох, че това е било с цел да се контрира Атлантическия клуб и едва ли не да бъде заличен, а на негово място да изгрее тази Евроазийска партия. Зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти. Аз не мога да си представя, че се тръгва към създаването на такава партия. Това е малко като затворнически скеч, но може би ще има развитие", каза Поптодорова.

Тя призова Гешев да коментира информацията, че използвайки българската територия, руски военни агенти са доставили комуникационни системи в Черна гора, във връзка с неуспешния преврат срещу президента там.

"Това е потвърдена информация, а има едно дискретно мълчание. За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок", допълни Поптодорова.

Тя заяви, че правилният избор на изтребител ще промени политическата картина в Югоизточна Европа.

"Изведнъж това се промени, F-16 бяха готови, но ги взеха румънците. Макар и втора ръка - бяха добри машини. В един момент се пусна тезата за нова машина и изкара "Грипен" напред. Сега процедурата е тотално объркана. Четирима министри ще водят преговори със САЩ, а те срещу кого ще седнат? Това е с цел да се намери бързо и оперативно решение", допълни експосланичката, коятоподчерта, че през годините експерти и политици два пъти са предпочели F-16.

Според нея в Кремъл няма да останат доволни от избора ни на изтребител.

"Ако България стане толкова съвместима със съюзниците си в НАТО, това ще развие нова военнапромишленост. Ние ставаме част от един НАТО-вски военно-промишлен комплекс. Това ще промени технологичната и военнополитическата ситуация, а това Кремъл не го иска", изтъкна Елена Поптодорова.