Поне още три критични участъка по пътя София - Мездра, извън този, на който се случи автобусната катастрофа край Своге, установи проверка на bTV. И днес хората от града се събраха на протест и настояват да се ремонтира пътят в Дефилето.

Жители на Своге блокираха основната улица в града, а заради недоволството им се образува километрично задръстване от автомобили.

Хората настояват за наказания на виновните за автобусната катастрофа и за пълен ремонт на фаталната пътна отсечка. Сега на нея се сменя само износващият пласт на асфалта.

Протестиращите искат да се подменят мантинелите и знаците, не само там, но по цялото трасе София - Мездра.

Екипът на телевизията се е натъкнал на участъци без мантинели и опасни свлачищни процеси.

Докато Лилия Георгиева пътува от Своге към София, огромни скални късове падат на пътя. За щастие се разминава се само с уплаха и щети по автомобила - счупено предно стъкло и нагънат капак. Инцидентът е от март.

Още тогава Лилия подава сигнал на телефон 112 за срутищните процеси на пътя край село Владо Тричков. Участъкът все още не е обезопасен.

По пътя през Искърското дефиле телевизията открива още смачкани мантинели или участъци без такива. В някои от населените места хората се движат по пътното платно, тъй като място за пешеходци няма.

За нуждата от ремонт на целия път София - Мездра сигнализират от Института за пътна безопасност.

В свой доклад до отговорните институции ден преди тежката автобусна катастрофа посочват, че има трасета, които са опасни. Като това място край гара Бов. Днес промяна няма.

В тази отсечка част от укрепителните мероприятия са разрушени, като скални късове буквално са надвиснали над пътя.

Междувременно започна смяна на мантинелите на пътя.

Пътната агенция е отказала да коментира състоянието на пътя София - Мездра.