"Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция" излиза в превод на български, съобщиха издателите от "Парадокс". Полският журналист Витолд Шабловски обикаля България, среща се с бившите мечкадари и с природозащитниците, работили по спасяването на животните, посещава и парка край Белица, предаде БТА.

"Като видят човек - изправят се на задни лапи и започват да се поклащат от ляво надясно. Все едно просят - както някога - хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече никой не им причинява", разказва авторът.

Той открива паралели между обърканото поведение на безсловесните и вижданията на предишните им собственици, които също живеят в привидната "свобода" на младата демокрация, но таят носталгия по стария строй. Воден от любопитство, той продължава своето пътуване из други посткомунистически страни като Грузия, Куба или Албания, където открива белези на същия стокхолмски синдром.

Заключава, че самите ние, посттоталитарните хора, сме като танцуващи мечки. В тази книга е достатъчно думата "мечка" да се замени с друга, например "българин", "поляк", "сърбин" или "румънец", за да разберем какъв беше пътят към свободата и как всъщност все още се опитваме да се примирим с нея. За онзи, който през целия си живот е живял "на верига", запознанството със свободата съвсем не е лесна задача - без значение дали говорим за дресирана мечка в клетка или за човек зад Желязната завеса, пише Шабловски.

"Танцуващите мечки" е все едно Том Улф да напише обща книга с Франц Кафка или пък Милан Кундера да направи римейк на "Танцуващия с вълци", пише Тимъти Гартън Аш в списание Foreign Affairs.

Снимка: http://park.belitsa.com/

За историята на танцуващите мечки полякът научил от свой колега (Красимир Крумов, български журналист от Шумен), с когото се запознал във Варшава. Изведнъж, когато през 2007 г. България влязла в Европейския съюз, танцуващите мечки станали незаконни, пише Шабловски. Австрийската организация "Четири лапи" открила специален център недалеч от София. Отнемали мецаните от дресьорите им и ги настанявали там, в местността край Белица. Изчезнал камшикът, изчезнала жестокостта, изчезнала халката на носа, която - както казват хората от "Четири лапи", била символ на мечешкото робство. Започнал уникален проект - да учиш на свобода създания, които никога не са били свободни, стъпка по стъпка, малко по малко, внимателно, продължава разказа си полякът.

Витолд Шабловски е роден през 1980 г. Следва журналистика и политически науки във Варшава и Истанбул. Като стажант в CNN Turk пътува из цяла Турция, чиито обичаи и нрави впоследствие ще се превърнат в един от основните фокуси на репортажите му. Той е първият журналист от Полша, интервюирал семейството на Мехмет Али Агджа, атентатора срещу папа Йоан Павел Втори. Има издадени три книги с литературни репортажи, преведени на над 20 езика.