Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от COVID-19. За изминалата седмица заразените в София-област и Пловдив са се увеличили и вече са над 120 на 100 000 души.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в София-град инфектираните вече са 208, а в Кюстендил над 400 на 100 000 души.

Там от миналата седмица са въведени допълнителни противоепидемични мерки.

Здравните власти заявиха, че затягане на мерките ще се обсъжда , когато заразените надвишат 200 на 100 000.

Повече подробности за данните и заболеваемостта вижте тук.

В същото време се разбра, че учени от университета в Единбург откриха още една разновидност на новия коронавирус във Великобритания, която вече е разпространена в десет страни, съобщи електронното издание на в. "Гардиън", цитирано от БТА.

Вариантът, наречен B1525, е установен чрез секвениране на проби от коронавируса в Дания, Великобритания, Нигерия, САЩ, Франция, Гана, Австралия, Канада, Йордания и Испания. За пръв път геномът на този вариант на вируса е секвениран през декември във Великобритания и Нигерия.

Този нов вариант се отличава от доминиращата в Англия разновидност от "Кент" с мутация Е484К в протеина на шипа, която се наблюдава и при бразилската, южноафриканската и засечената в Бристол разновидност на вируса. След откритието експерти призоваха британските власти да увеличат количеството на тестове за коронавируса в регионите, където е регистриран новият вариант.

"Промяната Е484К в момента изглежда ключова за способността на вируса да се изплъзне на имунния отговор", казва проф. Джонатан Стойе от изследователския институт "Франсис Крик".