В 700 от 1300 полицейски акции, проведени от 2009 г. насам, ненужно е използвана сила и помощни средства. При 200 операции не са използвани никакви документи, а са осъществени само с устни разпоредби.

Данните изнесе вътрешният министър Цветлин Йовечев по време на отчета на ведомството.

По повод последните изтекли записи на разговори от срещи министърът заяви, че от август МВР няма възможност да подслушва. Той определи случващото се като помия и помоли участниците в подобни действия да не вкарват държавата в тях.

Йовчев даде гаранции, че СРС-та няма да могат да бъдат прилагани незаконно и че не няма да се злоупотребява с информацията, придобита от тях.

"Но нека всеки да внимава с кого се среща, какво говори, записват ли се, или не се записват", призова вътрешният министър, цитиран от "Фокус".

Той бе категоричен, че МВР няма никаква информация за подслушване на Цветан Цветанов.
По-рано адвокатът на Цветанов - Менко Менков каза, че разполага с документ, който показва, че неговият клиент е бил подслушван със законни СРС-та.

"Не бива да отдаваме толкова голямо значение на адвокатите на обвиняемите по конкретни дела", добави Йовчев.
Според него е нормално адвокатите да защитават клиентите си.

Министърът очаква с новия закон за МВР да активизира работата с извънщатни сътрудници. МВР трудно ще убеди хората да станат агенти, но Йовчев смята, че това не е невъзможно.

Той каза, че се предприемат мерки за намаляване на битовата престъпност, като се извършва разпределение на полицейските сили.
По думите му полицаят трябва да е там, където от него имат нужда.

Зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Константин Титянов заяви по-рано, че полицаите ще работят повече и през нощта, за да се справят с битовата престъпност.