Засилено присъствие на жандармерия и полиция в страната заради шумните сватби и силната музика през нощта. Съвместните патрули дежурят в Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Септември и Велинград, съобщи БНТ.

Късните шумни тържества през летните месеци са сериозен проблем за Стамболийски. След залез слънце музиката се чува на километри. Уредбите се карат с бусове и блокират цяла градска улица.

"Издига се една стена от тонколони, включват се уредбите и срещу 25 лева ромският диджей започва озвучаване на цял един град от 25 000 човека", обясни кметът на града Георги Мараджиев.

Последният годеж на открито се оказал с рекордни децибели. За 30 минути към районното управление били подадени четири сигнала. Кметът също се обадил два пъти. Първият като гражданин, вторият път като длъжностно лице.

"И ми казват - "Г-н Мараджиев, може да сме получили и пет и шест сигнала, аз ви казвам че нямаме служебен патрул". Тогава аз казвам "Вижте какво, ако не вземете мерки, звъня на шефа на РПУ, искам да бъдат взети до 15 минути мерки и шумът да бъде спрян в ромската махала", разказва за абсурдната ситуация градоначалникът.

От пресцентъра на вътрешното министерство съобщиха, че ръководството на Областната дирекция на МВР в Пловдив извършва проверка по случая. Ще бъдат анализирани всички стъпки от подаването на сигнала до реакцията на полицейските служители.

В Пазарджик само за месец и половина подадените сигнали за силна музика и шумни компании са 80. Последният завършва с арест за 42-годишен мъж от квартал "Изток", който ударил с юмрук жандармерист.

"Прави опит дори да избута полицаите и да избяга от двора. Отказва да предостави личната си карта. И когато колегите го задържат, той успява с ръка да нанесе удар в лицето на единия от служителите на жандармерията, което за нас е изключително недопустим брутален акт", обясни говорителят на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. 

Анализът на Областната дирекция на МВР в Пазарджик показва, че през летните месеци много българи, работещи в чужбина, се прибират за отпуските и шумно отпразнуват завръщането си. Затова в последните няколко години полицаите в областта дават засилени дежурства и съвместни патрули.