Полицаи с маски и три автомобила охраняват хотела на Лъвов мост в София, за който по-рано тази вечер премиерът Бойко Борисов съобщи, че в него е настанена голяма група британски туристи, докарани от Банско.

Именно в курортния град бяха установени двама братанци - дете и чичо му, заразени с коронавируса. Заради тези и още няколко случая от тази вечер Банско стана първият град у нас под пълна карантина - не може да се влиза и излиза от него. Чужденците имат право да го напуснат до 24 часа.

В хотела в центъра на столицата са настанени 80 туристи от Великобритания. 

"Цял хотел на Лъвов мост го слагаме под карантина. Английски туристи, туроператорът си ги взел и си ги докарал. Не стига, че заразили Банско, сега ги докарал и в София, и сега полицията ги е заградила. Уговорили сме с външните министри директно с автобус, шофьорът да е в предпазен костюм, разбира се, и директно на аерогарата, директно на чартъра. И толкоз... Където има туристи - затваряме, прибираме, на чартърите и с това да се приключва. Изключения няма!", заяви Борисов на извънреден брифинг след видеоразговор с лидерите на ЕС.

С видимо възмущение той определи действията на туроператора като безотговорност.

Снимка: БТА

Британските туристи ще останат в хотела, докато не бъде уреден самолетен полет до родината им. Това се очаква да стане утре, когато ще бъдат транспортирани до аерогарата.

Снимка: БТА

А след напускането им, хотелът ще бъде изцяло дезинфекциран.

Снимка: БТА

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструкрура" съобщиха, че движението по път тт-19 Симитли - Гоце Делчев - граница Гърция в района на Банско, както и придвижването по път III-1901 Банско-Баня е ограничено за всички МПС поради въведените противоепидемични мерки на територията на Банско. Забраната не важи за МПС , които обслужват жизнено важни сектори.

Обходен маршрут: В посока Симитли - Гоце Делчев: по път тт-19 Симитли-Разлог при км 35 (кръстовище с път тт-84, в района на Разлог); по път тт-84 Разлог-Краище при км 97 (кръстовище с път ттт-1903); по път ттт-1903 (покрай Елешница) до кръстовище с път тт-19 Добринище-Гоце Делчев при км 50 и обратно.