Полицаи паркират безплатно в зелената зона на София. Служители на реда използват жилетки, фуражки, палки и други полицейски атрибути, за да "оправдаят" престоя на личните си автомобили, без да плащат за това. Това се казва в сигнал до БНТ. 

От Центъра за градска мобилност обясниха, че за запознати с проблема, но отричат да толерират автомобилите с отличителни знаци. Твърдят, че ги санкционират, както всички останали.

Според зрителя на БНТ проблемът с неправомерното паркиране на автомобили, собственост на служители на полицията, е от години. Той многократно е изпращал сигнали до ЦГМ, но без особено голям резултат. Затова решава да потърси и съдействието на телевизията.

Вчера екипът на БНТ е отишъл на място и е успял да заснеме десетки автомобили в района, в които имаше уж случайно оставени служебни карти, палки, фуражки и жилетки. Това обаче все още не е доказателство, че въпросните автомобили са паркирали в зелена зона без да плащат и затова са проверили някои от номерата чрез системата на ЦГМ.

Оказало се, че голяма част от колите не са пуснали СМС, била им поставена скоба. Отделно бил викнат и паяк, който да вдигне колите в нарушение.

Днес разликата беше осезаема и имаше много свободни места за паркиране, но все пак екипът на телевизията открил нарушители, опитали се да паркират като поставят отличителен полицейски атрибут.

Сигурно няма човек, който живее близо да районно управление в София и който не е виждал различни полицейски атрибути, оставени небрежно на таблото или между седалките. Дават ли това обаче право на полицейските служители да паркират без пари или на забранено място? Това пита и Калин Тихолов, който вече повече от година изпраща сигнали за проблема.

"Проблемът е, че в зелена зона има автомобили, които престояват повече от 4 часа чрез поставяне на отличителни знаци, което е злоупотреба със служебно положение и уронване престижа на институцията", каза жителят на района Калин Тихолов.

След намесата на БНТ още вчера на нарушителите са поставени скоби. От Центъра за градска мобилност твърдят, че контролът е непрекъснат и не толерират никого, независимо от служебното му положение.

"Аз не мога да отговарям защо полицейските служители поставят тези отличителни знаци, това не дава предимство при паркиране", каза Емил Коларов от Централна градска мобилност.

И вчера е имало заскобени и днеска два автомобила с такива атрибути.

След появата на екипа на телевизията автомобилите с отличителни знаци значително намаляли. И днес не липсваха нарушители, но те бяха паркирали в малко по-отдалечени преки.

Чрез системата на ЦГМ проверяваме автомобил със светлоотразителна полицейска жилетка дали е платил за зона. Часът е вече 14:00, а по думите на Калин, колата е тук от сутринта. Оказва се, че няма пуснат СМС, но докато дойде автомобилът със скобите, СМС-ът се появи в системата.

Следващият нарушител обаче не успял да реагира и служителите на ЦГМ му поставили наказателна скоба.

Жителите на района се надяват засиления контрол да продължи.