Политологът Калоян Методиев определи като "трагична за нас, българите", отиващата си 2018 г. Данните на проучване на Галъп също потвърдиха - само 22% от хората в България са оптимисти, че новата 2019 година ще е по-добра от отиващата си.

"Така започна и така свършва. Мисля, че данните, които излязоха вчера, са достатъчно показателни в подкрепа на моето твърдение, тоест оценката за управлението беше дадена от демографията - 40 хиляди новородени има тази година, което е исторически рекорд и можем да направим извода, че това е едно управление на смъртта. Не е имало падане под такъв минимум", каза той пред БНР.

"Това, което се случва с децата, семейството, е огледало на всичко, което се случва като качество на живот, като перспективи, като икономическо положение, като качество на въздуха", каза той по телефона от Австрия.

"Докато в Европа се говори за общество без пластмаси, в България хората дишат рак от изгаряне на твърди отпадъци - проблем, който е решен на европейско ниво през 60-те години на XX век", добави Калоян Методиев.

Според политолога това е резултатът от неработещ модел в управлението, концентрирано около ГЕРБ в последните години. Той смята, че в момента в опозиция е БСП в лицето на Корнелия Нинова, но не и цялата партия, защото в нея има групи, които се борят за участие във властта като коалиционен партньор.

"Ако БСП беше истинска, пълнокръвна 100% алтернатива, това правителство щеше да си е отишло", каза Калоян Методиев.

"Президентът Румен Радев от началото на годината до самия край пронизва с опозиционност, с алтернатива. И то по теми, които предизвикват адмирации, по теми, които в България са избутани на заден план, като свобода, демокрация", посочи той.

 

И добави: "Много ми е обидно, защото в съседна Сърбия 70 хиляди души протестират за демокрация и свобода, докато в България нашият анализ - на социолози и политолози, почива на това как ще се вдигнат цените и как ще рефлектира това върху протестността на българина. Т.е. при нас, за съжаление, в момента са се свели нещата до чисто икономически и битови мотиви за участие в политиката".

Според Калоян Методиев даже опозиционността на президента е малко.

"Още трябва...  Ние сме държава на дъното, какво има да се губи... Ти си последният ученик в класа. И да ти казват, че си №1 и че всичко е наред... или родителите ти нещо не са добре или нещо друго не е наред. След като си последен - на 27-28 място в ЕС, след като имаш такива демографски показатели, социални и икономически и други, като свобода на словото - няма индикатор, по който да не си изпаднал, значи имаш нужда от радикална промяна. И всичко, което разтърсва системата, е добре дошло и полезно", каза той.