Либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа. Това сочи проучване в 10 страни от региона, пише днес "Политико".

За България данните сочат, че едва 35% предпочитат либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система, което е най-нисък показател сред 10-те изследвани държави. За сметка на това 45% от българите биха предпочели по-авторитарно управление - силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори (това е най-висок показател).

Изследването е публикувано от базираната в Братислава неправителствена организация "Глобсек". Резултатите от него сочат, че в четири от общо 10 изследвани държави - България, Латвия, Литва и Словакия, по-малко от 50% от респондентите подкрепят "либерална демокрация с редовни избори и мултипартийна система" като най-добра форма на управление.

Резултатите сочат, че качеството на демокрация в страната няма връзка с подкрепата за либералната демокрация, пишат авторите на доклада на "Глобсек".

Заплаха за идентичността и ценностите

В България 34% от хората смятат, че западните общества и начинът им на живот са заплаха за националната идентичност и ценности.

Близо една трета от българите (31%) смятат, че ЕС представлява подобна заплаха, докато 43% я виждат в САЩ.

По отношение на "стандартните мейнстрийм медии" само 37% от българите им имат доверие - най-нисък показател в сравнение с останалите. Само 38 на сто смятат, че медиите са по-скоро или изцяло свободни, а 55% смятат, че олигарси и силни финансови групи им въздействат.

Проучването е проведено през март в Австрия, България, Чехия, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия сред представителна извадка от 1000 или повече респонденти във всяка страна.