Шествие от катафалки премина пред Министерски съвет. Траурните автомобили минаха по жълтите павета, за да стигнат до Народното събрание.

Снимка: Dir.bg

На катафалките са залепени български трибагреници, а водачите им натискат продължително клаксоните на превозните средства. В района е засилено полицейското присъствие.

На 27 февруари депутатите приеха промени в Закона за устройство на територията. "За" законопроекта , уреждащ вида на гробищните паркове гласуваха 85 народни представители, "против" - 13 и "въздържали се" - 32, с което той бе приет. Вносители на законодателната инициатива са депутати от ВМРО.

Снимка: БТА

Текстовете предвиждат общинският съвет да приема наредба, с която да урежда управлението и вътрешния вид в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината. С нея се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове.

В мотивите на законопроекта вносителите посочват, че именно липсата на закон за погребалната дейност, с който да се регулират обществените отношения, свързани с траурно-обредната дейност, управлението на гробищните паркове и статусът на лицата, които могат да извършват траурно-обредни услуги, води до необходимостта от предлаганите промени.

От погребалните агенции считат закона за лобистки и на практика, че той давал възможност за монопол на общинските погребални дружества.

Подобни наредби на Столична община няколко пъти са падали в съда, каза Атанас Аргиров от Съюза на погребалните фирми и добави, че е необходимо да се изготви специален закон за обредно-траурната дейност.

Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути от следващата седмица катафалките ще започнат да затварят централни столични булеварди.

Снимка: БТА