51-годишната поетеса и учителка е наградена за сборника "Небе за изгубване". Той е написан на френски , начин, по който поетесата отдава почит на един език, "който е все така жив и обаятелен за чуждестранните автори", по думите на Жан-Пиер Симеон, председател на журито на наградата "Аполинер", цитиран от Франс Прес, предаде БТА.

Наградата е изключително престижна и е смятана за еквивалент на "Гонкур" в поетичния жанр, присъжда се от 1941 г.

Поемите от сборника "Небе за изгубване" притежават "изразна сила и чувствителност, чрез които авторката съумява да избегне клопките на любовните поеми", добавя той.

Чрез неочаквана игра на образи Аксиния Михайлова подновява, с голяма сдържаност в емоциите, темата за любовта, от страстта до отчаянието, от сливането до отчуждението, от очакването до радостта от общуването.

Аксиния Михайлова е автор и на други пет сборника с поезия:
"Тревите на съня" (1994), "Луна в празен вагон" (2004), "Три сезона" (2005), "Най-ниската част на небето" (2008), "Разкопчаване на тялото" (2011). Нейни стихове са публикувани в различни литературни издания в България и чужбина. Аксиния Михайлова е съоснователка на първото независимо българско литературно списание "Ах, Мария".

Превеждала е много френски автори, като Жорж Батай, Силви Жермен, Жан Жене, Тахар Бен Желун... В качеството си на преводач тя е носителка на много български и международни литературни награди.