Екипите, които работят в обособените ковидзони в диагностично-консултативните центрове във Варна, да получат финансова подкрепа от общината, решиха на своето заседание днес общинските съветници в крайморския град. За целта от бюджета ще бъдат заделени до 48 000 лева. Парите ще бъдат за работещите на първа линия, като най-голяма ще бъде подкрепата за тези, които са с пациентите по осем часа на ден. Средствата трябва да бъдат раздадени за предстоящите коледни празници.

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в кв. "Аспарухово", ДКЦ III Варна в жк. "Вл. Варненчик" и ДКЦ V "Св. Екатерина", в които COVID-кабинетите работят по осем часа, ще получат до 12 000 лв. Подпомагането на медиците и служителите в COVID зоните в ДКЦ 1 "Св. Клементина" и ДКЦ "Чайка, които са с по-малка заетост, ще е до 6 000 лв, съобщават от пресслужбата на ОбС.

Общинският съвет гласува и трети пакет от социално-икономически мерки, които да подпомогнат бизнеса и гражданите в усложнената заради пандемията обстановка. Предприятията, които са спрели работа, ще бъдат частично освободени от такса "битови отпадъци". Плащането ще бъде опростено само за определен период от 2020 г., след като фирмите да докажат, че временно са преустановили стопанската си дейност.

Търговските обекти, попадащи в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването от 25 ноември, ще бъдат освободени от такси, наеми, включително от таксата "тротоарно право". Облекчението ще важи за периода от 28 ноември до 21 декември. На тези, които са платили предварително, сумата ще бъде приспадната от следващите вноски. За същия период от време родителите няма да дължат такси за детските ясли и градини.