Подписката се провежда в общините Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, съобщи burgas24.bg

"Подготовка за нов старт за изграждане на нефтопровод Бургас-Александруполис е дадена от служебното правителство. В страницата за обществено обсъждане е публикуван проект за решение на Министерски съвет за увеличаване капитала със 120 000 лв. на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД, гр. София, която е акционер в международната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В.", регистрирана в Амстердам, Холандия.

В тази компания участват и руската и гръцката страна.

Изграждането на нефтопровода е идея на президента Първанов, подкрепена от правителството на Сергей Станишев (2005-2009 година). Подписването през този период на меморандум за сътрудничество за реализиране на петролопровода между Русия, Гърция и България взриви населението по Черноморието", пишат в отворено писмо от асоциацията.

От НАБЧ припомнят, че под натиска на обществеността в Бургаска, Созополска и Поморийска община през 2008-2009 г. бяха проведени референдуми против изграждането на този проект.

"Хората категорично казаха "НЕ!" на нефтопровода Бургас-Александруполис.

В Поморие референдумът, в следствие на масовото гласуване на хората, прескочи границата на задължителността за изпълнението на резултата му и в момента има силата на закон. Забранено е изграждането на части от нефтопровода на територията на общината.

Първото правителство на Борисов (2009-2013 г.) замрази участието на България в проекта. Това не значи, че опасността от поставянето на буйове (големи шамандури) за разтоварване на 100 000 (сто хилядни) тонни танкери за суров петрол в морето, в началото на Бургаския залив, е отминала. Това се доказва и от факта, че БСП е написала в предизборната си програма, че ако спечели изборите ще рестартира петролопровода", категорични са от НАБЧ.

"Разтоварването на суров петрол от сто хилядни танкери в открито море е екологична бомба, която ще убие не само живота в крайбрежните води, но и на самото крайбрежие. Това ще обезлюди Черноморските ни градове. Летният туризъм ще бъде окончателно унищожен. Риболовът ще е невъзможен не само поради наличието единствено на умряла риба, но и поради забрана за корабоплаване в района на фарватер на движението на танкерите", пише още в съобщението от асоциацията.

Изтъква се, че през цяла Странджа и Сакар от Бургас до гръцката граница ще бъде изсечено и изровено трасе за тръбите с широчина 100 метра, на което е забранено да има дървесна растителност. Ще бъдат унищожени не само местообитания и видове, но и частни имоти. Меморандумът не предвижда нито една стотинка за компенсаторни екологични мерки и компенсации за завзетите частни имоти.

"Доклад на БАН, правен по повод на идеята за изграждане на петролопровода, показа, че ще бъдат унищожени близо 200 обекта от културното ни и археологическо наследство. Приходите в българската хазна ще намалеят със стотици милиони лева, поради липса на хора и икономическа дейност в южното Черноморие (не е обследвано дали катастрофата няма да обхване и северното ни Черноморие)", се твърди в документа.

Иронично се изтъкват следните "предимства" на рестарта на проекта "Бургас - Александруполис":

1. Ще се осъществи на практика крилатата фраза на Сталин "Нет человека, нет проблемы".

2. Ще се разкрият около 30 постоянни работни места срещу хиляди закрити.

3. В държавната хазна ежегодно ще влизат 30 милиона (твърдо договорена такса в подписания меморандум) срещу стотици милиони неприбрани данъци.

4. В България ще има революция в кулинарията, ще се храним с "модерна" вносна морска риба, а не с "проста" българска черноморска риба.

5. Българите ще бъдат спокойни, защото един "природозащитник" няма да може да обикаля телевизиите и да спасява делфини, защото делфини просто няма да има.

6. "Природозащитниците" спокойно ще могат да броят това, което е останало за броене (финансирани щедро за поредното броене), разхождайки се по права линия от Бургас до Александруполис и обратно по широкия 100 метра петролопроводен друм.

От НАБЧ призовават всички български граждани за пореден път да се подпишат в подписката против безумието наречено "нефтопровод Бургас-Александруполис".