"Pod igoto"- вариантът на романа на Иван Вазов, който беше издаден през 2017 г. на "маймуница" в ограничен тираж, влиза в учебник по литература за 10 клас.

Включването на случая с това издание в учебниците е одобрено от МОН и учениците ще разсъждават върху него в предстоящата 2019/2020 учебна година, съобщи "Труд".

Учебникът е на "Просвета" и ще се появи по книжарниците тази есен. Всеки гимназиален учител може да избере по кой от одобрените варианти, на няколко издателства, ще преподава. Авторите на учебника на "Просвета" са Любов Шишкова и Албена Хранова.

В един от уроците те запознават десетокласниците с инициативата "Под игото" да се издаде на "маймуница" навръх 24 май 2017 г., за да се привлече общественото внимание към все по-масовото използване на латиницата при комуникацията в социалните мрежи. Тогава издаделите на романа от "Жанет 45" обясниха, че са провокирани от загърбването на кирилицата и заплахата от нарастваща неграмотност.

Поставените в учебника задачи са свързани не толкова със съдържанието на романа, който те започват да изучават по-рано, а с обществения отзвук след публикуването на пълния текст на на "шльокавица". Целта е да се насърчат учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и след това да проведат дискусия усместно ли е такова издание и как биха реагирали героите на Вазов, ако можеха да го видят.