Над 100 хил. противогрипни ваксини пристигнаха у нас със самолет. Доставката е част от осигурените безплатни дози за възрастни хора, съобщи bTV.

Този сезон за първи път на хората над 65-годишна възраст се полагат безплатни за тях ваксини. По данни на Националния статистически институт, те са малко под милион и половина.

Право на безплатна ваксина тази зима обаче ще имат около 10% от тях, или малко под 150 хил. души. Предвижда се броят на безплатните дози да нараства всяка година и до 2022-а да обхване една четвърт от пенсионерите.

Безплатното ваксиниране срещу грип трябваше да започне от първи октомври. Лекари обясняват, че заради забавянето хората, които традиционно се имунизират, вече са си сложили ваксини.

Именно затова все още не могат да намерят желаещи за всички получени дози.

Пациенти, които са се възползвали от ваксината разказват, че боледуват по няколко пъти в година и се надяват ваксинацията да помогне.

Разпределението на безплатните ваксини по области започва в понеделник. Министерството все още не е обмисляло вариант да премахне възрастовото ограничение, ако няма достатъчно желаещи.

"Звучи логично, защото ще е много жалко, ако тези ваксини не бъдат използвани. Не знам от правна гледна точка е възможна такава корекция. Но не допускам, че такава опасност има", заяви здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Грипната вълна закъснява. За разлика от предишни години, все още няма нито една положителна проба у нас.