Ако някое място има средиземноморски климат, то непременно е чудесно. А когато става въпрос за южните части на Средиземно море, говорим не само за красиви плажове и чисти води, но и за почти шест месеца в годината, в които може да се ходи на плаж. Ако вече сте обиколили северната част на Средиземноморието от Гърция и Италия до Франция и Испания, опитайте азиатското и африканското му крайбрежие.

Турция

Турция има много предимства, когато става въпрос за почивка, и неслучайно е сред най-предпочитаните летни посоки за много българи. Голямата конкуренция в туристическия бранш е причина в Турция да можете да намерите чудесни 4-и 5-звездни хотели и all-inclusive курорти на изключително добри цени. Освен пясъчни плажове, вкусна храна и много забавления, страната сервира и храна за душата - останки от близо 25 000 години история (елини, римляни, византийци, селджукски и османски турци) ви очакват на всяка крачка. А и с турците сме си комшии, някак ни е познато и спокойно.

Вижте оферти за почивка в Турция тук.

Турция

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кипър

Споровете относно това Кипър в Азия ли се намира или в Европа се вихрят от много години и макар напоследък да надделява мнението, че географски островът се причислява към Азия, то културно той е определено европейски. Любима целогодишна (но най-вече лятна) дестинация на британските туристи, Кипър ще ви предложи високо качество, добри цени, гостоприемство и чудесно време през по-голямата част от годината. Предимство е, че островът е малък и лесно и бързо може да се обиколи в кола, за да разгледате забележителностите и да откриете любимия си плаж.

Вижте оферти за почивка в Кипър тук.

Кипър

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Израел

Израел е плажен калейдоскоп, където можете да откриете всичко от оживени градски плажове със сърфисти (в Тел Авив например) до почти безлюдни пясъчни ивици. Страната е слънчево място, на което лятото е за почитателите на жегата, но есента и пролетта са рай за всички, които харесват на морето да е под 30 градуса, а водата да е приятна за плуване. Това е и може би най-парти дестинацията в този списък, където нощният живот бумти и пращи в дискотеки, плажни и дизайнерски барове с международни награди.

Вижте оферти за Израел тук.

На плаж в Израел

Снимка: NasamNatam

Египет

Трудно е човек да остане безразличен към останките от Древен Египет, особено след като влезе в първата си пирамида. Но би било кощунство да летите чак дотам и да не съберете тен на плажовете по брега на Червено море - Хургада, Шарм ел Шейх и Марса Алам са най-големите египетски курорти. Египет е и сред топ дестинациите за гмуркане и шнорхелинг заради богатия и цветен подводен живот по крайбрежието. Добавете към това и възможността да посетите пустинята Сахара, както и наистина добрите цени, на които можете да попаднете понякога, и арабската страна директно излиза начело в списъка.

Вижте оферти за почивка в Египет тук.

Плаж в Египет

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тунис

Тунис от години предлага арабска екзотика, история и добри крайбрежни хотели на наистина достъпни цени. Страната има повече от хиляда километра крайбрежна ивица и има достатъчно плажове със златист пясък за всички. Друг плюс е, че курортните градчета не са само курортни, а са живи градове с исторически центрове, традиционни кафенета и останки от миналото. Дори и да отидете на море в Тунис през октомври, морската вода е все още топла, а това никак не е малко.

Вижте оферти за почивка в Тунис тук.

На море в Тунис

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Мароко

Пътуване до Мароко за плаж може да ви звучи изненадващо, но кралството е много повече от разходка из традиционните пазари и разглеждане на джамии и дворци. Мароко има над 2000 км крайбрежие, чиито брегове се мият от Средиземно море и Атлантическия океан и имат всичко - безлюдни плажове, луксозни вили за романтична почивка, хотелски комплекси за семейства и брегове с големи вълни за почитателите на всички видове сърф. Още през 60-те години на миналия век оттам минава пътят на хипитата от Западна Европа и по плажовете на Есауира например са се вихрели рок звезди като Джими Хендрикс и Франк Запа.

Вижте оферти за Мароко тук.

На плаж в Мароко

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos